Društvo

Fiksni telefoni sve rjeđe zvone

Fiksni telefoni sve rjeđe zvone
Fiksni telefoni sve rjeđe zvone

SARAJEVO - Dok se broj korisnika fiksne telefonije i ukupni odlazni saobraćaj smanjuje u BiH, raste broj internet priključaka.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, ukupan broj aktivnih fiksnih telefonskih linija dominantnih operatera u BiH u posljednjem kvartalu prošle godine iznosio je 692.575, što predstavlja pad od 2,8 odsto u odnosu na isti kvartal 2015. godine.

Ukupni odlazni saobraćaj fiksne telefonske mreže u ovom periodu iznosio je 499.808.307 minuta, što je manje za šest odsto u odnosu na četvrti kvartal 2015. godine.

"Svako domaćinstvo danas ima mobilni telefon, tako da se mnogi odlučuju na isključenje fiksnog, a jedan od razloga je i RTV pretplata koja je išla uz telefonski račun. Sada se svi više odlučuju na internet pakete, pomoću kojeg građani koriste razne aplikacije za komunikaciju. Prenos glasa koji nudi fiksna telefonija će defitivno u narednom periodu biti odbačen u naletu novih tehnologija", rekao je Slobodan Dragičević, sekretar Udruženja za informaciono-komunikacione tehnologije u Privrednoj komori RS.

Ukupan broj internet priključaka putem fiksne mreže u posljednjem kvartalu prošle godine iznosio je 662.468 i bilježi rast od 3,3 odsto u odnosu na četvrti kvartal 2015. godine.

Iz Odjela za korporativne komunikacije "BH Telecoma" su naveli da je posljednjih godina primjetan globalni trend pada korisnika fiksne telefonije zbog pojave besplatnih kanala komunikacija i OTT usluga, ali su neki korisnici otkazivali i zbog RTV takse.

"Što se tiče 'BH Telecoma', pad u fisknoj telefoniji za protekle dvije godine je sljedeći,  u 2015. godini broj priključaka je manji za  34.413 korisnika, a u 2016. godini broj priključaka je manji za  26.043 korisnika", naveli su oni.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, broj pretplatnika mobilne mreže u posljednjem kvartalu lani iznosio je 3.404.043 i bilježi pad od 1,1 odsto u odnosu na četvrti kvartal 2015. godine.

"Ukupni odlazni saobraćaj mobilne mreže u četvrtom tromjesečju 2016. iznosio je 612.749.477 minuta, što je manje za 4,7 odsto u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine", stoji u saopštenju Agencije.

Broj poslatih SMS poruka u četvrtom kvartalu lani manji je za 23,6 odsto, dok je broj poslatih SMS poruka manji za 12,2 odsto u odnosu na isti period 2015. godine.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije