Društvo

Finansijska policija da ispita zeničku "Željezaru"

Finansijska policija da ispita zeničku "Željezaru"
Foto: Anadolija | Finansijska policija da ispita zeničku "Željezaru"

SARAJEVO - Vlada Federacije BiH (FBiH) danas je zadužila federalnu finansijsku policiju da izvrši uvid u privrednom društvu "Željezara" Zenica, ispita i utvrdi činjenično stanje, te na osnovu toga preduzme mjere i aktivnosti i o tome informiše Vladu.

Vlada je na današnjoj sjednici održanoj u Sarajevu zadužila federalno Ministarstvo energije, rudarstva i industrije da s menadžmentom zeničkog "Arselor mitala", stečajnim upravnikom i predstavnicima radnika "Željezare" organizuje zajednički sastanak i da adekvatan prijedlog rješenja, saopšteno je iz Vlade.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin DŽindić informisao je Vladu da ovo ministarstvo svakodnevno šalje Poreskoj upravi FBiH spiskove radnika koje je dobilo od prethodne uprave "Željezare", kako bi, u skladu sa zakonom, za 97 radnika bio uvezan staž.

Iz Vlade FBiH podsjećaju da radnici zeničke "Željezare" štrajkom već duže vrijeme traže svoja prava, a od jula su prestali da rade zbog blokade žiro računa.

Polovinom januara u "Željezari" Zenica otvoren je stečajni postupak.

Ugovor koji je "Arselor mital" sklopio s dvije privatne firme za pružanje usluga ishrane radnika ove kompanije dodatno je otežao stanje i povećao akumulaciju nezadovoljstva radnika "Željezare".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije