Društvo

Firme iz Njemačke i Turske pokrivaju Srpsku radarima i kamerama

Firme iz Njemačke i Turske pokrivaju Srpsku radarima i kamerama
Foto: Ilustracija | Firme iz Njemačke i Turske pokrivaju Srpsku radarima i kamerama
N.N.

Firma "Inovatraffic holding" iz Njemačke, "Ekin Teknoloji San. Ve Tic. A.S." iz Turske te "WKB Consulting" iz Banjaluke sarađivaće na obezbjeđivanju saobraćajnih kamera i radara za puteve na području Republike Srpske, odlučilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova prilikom izbora partnera u poslu teškom 12,5 miliona konvertibilnih maraka.

Oko 100 stacioniranih i 15 mobilnih radara biće postavljeno širom Republike Srpske, pomenute firme ugovor s MUP-om potpisaće na period od deset godina, a prihod od naplaćenih kazni dijeliće se pola–pola, piše poslovni portal "Capital.ba".

Vlada RS odobrenje za sklapanje javno-privatnog partnerstva dala je u martu prošle godine, a studijom ekonomske opravdanosti predviđeno je da stotinu radara godišnje zaradi 21,6 miliona KM na osnovu predviđenih 745.084 kazni.  

To praktično znači da će ove privatne kompanije u narednoj deceniji zaraditi ogroman novac, jer se procjenjuje da bi uloženih 12,5 miliona maraka mogle da vrate već za nešto više od godinu dana. Svaka naredna godina donosiće im čistu zaradu.

Odabrane firme imaju obavezu da uspostave kompletan sistem.

"Postupak izbora privatnog partnera okončan je donošenjem rješenja ministra od 6. februara. Na javni poziv MUP-a Republike Srpske za javno-privatno partnerstvo stigle su tri prijave. U skladu sa studijom ekonomske opravdanosti, period na koji se zaključuje ugovor je deset godina, dok raspodjela prihoda od naplaćenih prekršajnih kazni iznosi po 50 odsto. Obaveze i prava javnog i privatnog partnera biće utvrđene ugovorom o javno-privatnom partnerstvu“, kazali su u MUP-u za pomenuti portal.

Zanimljivo, javni poziv za odabir privatnog partnera MUP je raspisao još početkom juna prošle godine, a konkurs je zatvoren 17 jula. Čak sedam mjeseci se vijećalo koji privatni partner će uložiti novac koji će mu se kroz desetogodišnji ugovor višestruko vratiti.

Lukač je nedavno izjavio da MUP traži privatnog partnera, jer Vlada u ovom trenutku nema novac potreban za kupovinu radara, a da su oni potrebni.

"Nadzorne kamere će 24 sata snimati prolazak svih vozila preko naših cesta, ulaze i izlaze iz naših gradova i na taj način ćemo imati bolju pokrivenost i kontrolu kretanja i kriminogenih osoba i onih počinilaca krivičnih djela koji izvrše krivično djelo bilo gdje u Republici Srpskoj i ako su prošli vozilom mi ćemo to znati“, rekao je ministar Lukač.

Sistem bi, prema tvrdnjama iz MUP-a, u funkciji trebalo da bude najkasnije 24 mjeseca od dana potpisivanja ugovora.

Inače, Vlada Republike Srpske nije prihvatila zaključak Odbora Narodne skupštine za bezbjednost kojim je traženo da se odustane od projekta kroz javno-privatno partnerstvo te da se ovaj posao finansira sredstvima RS i tako izbjegne podjela dobiti od naplate kazni sa privatnikom.

Zaključak o odbacivanju javno-privatnog partnerstva Odbor je usvojio 11. decembra prošle godine.

(Capital.ba)

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije