Društvo

Flash-mob u okviru kampanje "Blokiraj mržnju. Podijeli ljubav!" u utorak u Konjicu

Flash-mob u okviru kampanje "Blokiraj mržnju. Podijeli ljubav!" u utorak u Konjicu
Foto: wikipedia.org | Flash-mob u okviru kampanje "Blokiraj mržnju. Podijeli ljubav!" u utorak u Konjicu

KONJIC - Plesni Flash-mob koji ima za cilj širenje poruka ljubavi i različitosti u kojem će učestvovati učenici i učenice srednjih škola iz cijele Bosne i Hercegovine, kao i otvorena diskusija o govoru mržnje, održaće se u Konjicu na Staroj ćupriji, u utorak 23. avgusta 2022. godine od 18.00 do 19.30h.

Kao dio zajedničke kampanje Evropske unije i Vijeća Evrope "Blokiraj mržnju. Podijeli ljubav!", ovaj događaj ima za cilj podizanja svijesti o govoru mržnje u lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini i promovisanje slobodnog i inkluzivnog društva.  

Uvodna obraćanja:

•     Dr Jasminka Džumhur, Ombudsmenka - Bosna i Hercegovina (tbc)

•     Saliha Đuderija, Pomoćnica ministra - Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH

•     Osman Ćatić, Gradonačelnik - Grad Konjic

Nakon uvodnih izlaganja, će uslijediti plesni flash-mob i diskusija o govoru mržnje među mladima, predstavnicima institucija i lokalne zajednice iz Konjica sa fokusom na važne aspekte borbe protiv diskriminacije u bosanskohercegovačkim lokalnim zajednicama. Takođe, na događaju će učestvovati i Mladi evropski ambasadori i ambasadorice iz Bosne i Hrecegovine (https://webalkans.eu/en/yea/young-european-ambassadors/), kao i ugledne ličnosti iz Bosne i Hercegovine koji podržavaju kampanju kao "Ambasadori protiv govora mržnje", poput Kristine Ljevak i Josipa Milanovića.

"Blokiraj mržnju. Podijeli ljubav!" je inicijativa za podizanje svijesti koja ima za cilj suzbijanje različitih oblika govora mržnje usmjerenih na određene zajednice i pojedince u Bosni i Hercegovini. Inicijativu podržavaju istaknute javne ličnosti, institucije i aktivisti i aktivistkinje, koji promovišu različitost i jednakost u Bosni i Hercegovini i regionu, kroz lične priče, svjedočanstva i razmjenu dobrih praksi.

Ova aktivnost je organizovana sklopu projekta "Promocija različitosti i jednakosti u Bosni i Hercegovini" u partnerstvu sa projektom "Kvalitetno obrazovanje za sve" u Bosni i Hercegovini, koji su dio zajedničkog programa Evropske unije i Vijeća Evrope "Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije