Društvo

Fond PIO RS radi na uvođenju identifikacionih dokumenata

Fond PIO RS radi na uvođenju identifikacionih dokumenata
Foto: Velibor Tripić | Fond PIO RS radi na uvođenju identifikacionih dokumenata: Kartice donose pogodnosti za penzionere

BANJALUKA - Penzionerska populacija u RS će u narednom periodu, kada bude realizovana ideja uvođenja identifikacionih kartica za penzionere, imati na osnovu toga brojne popuste i pogodnosti, potvrđeno je u Fondu penziono-invalidskog osiguranja RS.

Naime, Fond PIO RS, oslanjajući se na pozitivna iskustva Fonda PIO Srbije, smatra da bi uvođenje identifikacionih kartica za penzionere u RS bilo korisno te će u narednom periodu biti donesena konačna odluka u tom pogledu.

"Ova kartica prevashodno služi da pomogne u poboljšanju materijalnog položaja penzionera, u smislu da služi za ostvarivanje različitih popusta i drugih benefita kod kupovine robe i usluga kod velikih trgovinskih lanaca, banjskog liječenja, putovanja, prevoza i drugih pogodnosti", navode u Fondu za "Nezavisne".

Istakli su da bi uz pomoć ove kartice penzioneri pogodnosti mogli ostvarivati ne samo na nivou većih privrednih subjekata, nego i na nivou lokalne zajednice.

"Sam pojam identifikaciona kartica potvrđuje da se radi o dokumentu pomoću kojeg se pouzdano može identifikovati korisnik prava na penziju, pri čemu ne mora koristiti drugi dokumente poput lične karte, čeka za penziju i drugih dokumenata", ističu u Fondu.

Dodali su da su, da bi se donijela konačna odluka o ovim karticama, potrebni saradnja i prihvatanje i od drugih subjekata, kao što su Privredna komora RS i druge relevantne institucije u ovom slučaju.

Naglasili su da ove kartice u Srbiji sadrže specifičan broj, pri čemu su lični podaci korisnika zaštićeni i nisu sadržani na samoj kartici.

"Jedna od funkcija ovih identifikacionih kartica je i da olakša samu identifikaciju korisnika, kako se ne bi morali koristiti drugi identifikacioni dokumenti", kazali su u Fondu.

Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzionera RS, kazao je da bi ove kartice mnogo značile za penzionere u RS.

"Putem ove kartice penzioneri bi mogli ostvarivati povlastice u lječilištima, saobraćaju, u finansijskim i drugim transakcijama i u globalu u cijelom jednom spletu pogodnosti za penzionere", istakao je Rakulj.

Naglasio je da se u određenim situacijama penzionerima traže mnogobrojni dokumenti, poput rodnog lista, rješenja o penzionisanju ili čeka penzije, te da bi upotreba ove kartice sve ovo olakšala, jer bi se koristila kao dokument identifikacije.

"Ta kartica bi bila univerzalna na svakom mjestu, gdje god se otvara neka mogućnost za penzionere. Svi podaci o penzionerima bi bili pohranjeni na jednom mjestu i uvijek bi se mogli iskontrolisati podaci o penzionerima", ističe Rakulj te dodaje da bi ovo značilo poboljšanje kvaliteta života penzionera i pojednostavljenje određenih procedura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije