Društvo

Fond PIO: Ukida se dostavljanje potvrde o životu za korisnike iz Srbije

Fond PIO: Ukida se dostavljanje potvrde o životu za korisnike iz Srbije
Foto: N.N. | Fond PIO: Ukida se dostavljanje potvrde o životu za korisnike iz Srbije

BIJELJINA - Za 20.520 korisnika Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje /PIO/ Republike Srpske sa prebivalištem na području Srbije ukida se potreba dostavljanja potvrde o životu do kraja tekuće godine, što je do sada bio uslov za nastavak redovne isplate penzija u narednoj godini, saopšteno je iz ovog fonda.

To je omogućeno zahvaljujući unapređenju saradnje između Fonda PIO Republike Srpske i Republičkog fonda PIO Srbije, te stavljanjem u funkciju elektronske razmjene podataka o činjenici nastupa smrti korisnika prava na penziju.

"Time prestaje i dosadašnja praksa odlaska korisnika do jednog od pet nadležnih organa za ovjeru potvrde o životu, što pojednostavljuje i olakšava obavezu korisnika po pitanju dokazivanja njihovog statusa", navodi se u saopštenju.

Fond PIO Republike Srpske je mogućnost elektronske razmjene podataka o činjenici smrti korisnika zaokružio sa svim nosiocima osiguranja država nastalih na području bivše SFRJ, osim sa Fondom PIO Makedonije, gdje živi oko 180 korisnika.

Elektronskom razmjenom podataka o činjenici nastupa smrti, praktično se smanjuje mogućnost preplate penzije u slučajevima kada se smrt korisnika prava, u skladu sa zakonom, Fondu ne prijavljuje blagovremeno, odnosno u roku od 30 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije