Društvo

Fond će finansirati četiri inovativna lijeka za oboljele od melanoma

Fond će finansirati četiri inovativna lijeka za oboljele od melanoma
Foto: N.N. | Fond će finansirati četiri inovativna lijeka za oboljele od melanoma
Srna

BANJALUKA - Fond zdravstvenog osiguranja (FZO) Republike Srpske finansiraće četiri nova lijeka za oboljele od metastatskog melanoma, što će omogućiti znatno efikasnije liječenje i kvalitetniji život oboljelim.

Iz Fonda je Srni rečeno da će se, osim za melanom, jedan inovativni lijek koristiti i kod liječenja karcinoma pluća.

"Radi se o izuzetno skupim terapijama, efikasnijim od terapije citostaticima, jer znatno produžavaju period do progresije bolesti i imaju manje neželjenih efekata", navode iz Fonda.

Iz Fonda ističu da je za nabavku inovativnih lijekova kobimetiniba, trametiniba, dabrafeniba i pembrolizumaba Fond za period do kraja naredne godine obezbijedio 3,3 miliona KM.

"Nove inovativne lijekove će u potpunosti finansirati FZO, a biće dostupni oboljelima u skladu sa protokolima liječenja i prioritetima koje odrede ljekari. Fond je uspio da obezbijedi sredstva za liječenje ovim terapijama za ukupno 25 pacijenata, dok je do sada finansirao jedan inovativni lijek za šest oboljelih od melanoma, a oboljelim od karcinoma pluća nisu uopšte bile dostupne inovativne terapije", ističu iz Fonda.

Zahvaljujući ostvarenim pozitivnim trendovima u poslovanju Fonda, napominju iz ove insitucije, stvorene su mogućnosti za proširenje prava osiguranika, odnosno za uvođenje najsavremenijih terapija.

"Fond će i u narednom periodu nastojati da uvodi nove terapije i da unaprijedi zdravstvenu zaštitu osiguranika. Ali, to prvenstveno zavisi od redovnosti uplate doprinosa za zdravstveno osiguranje koji su jedini izvor prihoda Fonda", poručili su iz Fonda.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije