Društvo

Fond finansira osam novih lijekova u Srpskoj

Fond finansira osam novih lijekova u Srpskoj
Foto: Pixabay/Ilustracija | Fond finansira osam novih lijekova u Srpskoj

BANJALUKA - Fond zdravstvenog osiguranja (FZO) Republike Srpske finansiraće osam novih lijekova koji će pacijentima biti dostupni u bolnicama, poput lijekova za liječenje HIV-a, reumatoidnog artritisa, bolesti oka, dijabetesa, kao i lijek za sprečavanje prijevremenog poroda.

Pet novih lijekova uvršteno je na Osnovnu bolničku listu, a tri lijeka u Poseban program FZO Srpske, saopšteno je iz Fonda.

"Budući da se ovi lijekovi nabavljaju putem javnih nabavki, u bolnicama će biti dostupni nakon sprovedenog tenderskog postupka", navodi se u saopštenju.

Lijekovi koji su uvršteni na Poseban program FZO Srpske su nove, savremene terapije, tako da Fond nastavlja sa praksom da u zdravstveni sistem uvodi lijekove prateći svjetske smjernice i obezbjeđujući terapije koje doprinose efikasnijem liječenju.

Primjera radi, sa lijekom "brolucizumab", koji se primjenjuje kod osiguranika koji imaju zdravstvene probleme oka, očekuje se i rasterećenje zdravstvenog sistema usljed manjeg broja injekcija i specijalističkih pregleda.

"Osim toga, za oboljele od reumatodinog artritisa Fond počinje da finansira novi biološki lijek", navodi se u saopštenju i podsjeća da je FZO još 2014. godine među prvima počeo da finansira biološke terapije za nemaligne bolesti i time postao prvi Fond u regionu koji je prepoznao značaj finansiranja ove terapije za nemaligne bolesti.

Iz Fonda su napomenuli i da sa ovim novim lijekom nastavljaju u pravcu usklađivanja potreba osiguranika i finansijskih mogućnosti, a sve s ciljem da zdravstvena zaštita bude što kvalitetnija.

"Tri nova savremena lijeka biće dostupna u Univerzitetsko kliničkom centru (UKC) Srpske, a ljekari specijalisti odgovarajuće grane medicine će preporučivati ovaj lijek onim pacijentima kod kojih na osnovu zdravstvenog stanja procijene da su im neophodni u daljem toku liječenja", navodi se u saopštenju.

Izuzetak je pomenuti biološki lijek, jer je praksa da prijedlog UKC-a Srpske o uvođenju biološke terapije za nemaligne bolesti razmatra i stručna komisija Fonda.

Pored novih lijekova, Upravni odbor Fonda je na prijedlog stručne komsije za lijekove koji se nalaze na Posebnom programu Fonda, a uglavnom je riječ o savremenim terapijama, precizirao indikacije za postojeće lijekove koji su na listi, a sve s ciljem efikasnije primjene ovih terapija.

"Na prijedlog stručne komisije Fonda, Upravni odbor je prihvatio i izmjene Odluke o usvajanju Osnovne bolničke liste lijekova kojim se uvodi pet novih lijekova", navodi se u saopštenju.

Na ovoj listi naći će se lijek koji se koristi za pacijente sa nezadovoljavajućom kontrolom dijabetesa, a ova terapija se uvodi na osnovu mišljenja ljekara odgovarajuće grane medicine, kao i lijek koji se primjenjuje kada primjena drugih oblika vitamina D nije moguća ili kada se ne postiže terapijski uspjeh.

Osim njih, na ovoj listi uvrštava se novi antibakterijski lijek, te lijek koji se primjenjuje u ginekologiji, a koristi se za odgodu prijetećeg prijevremenog poroda kod trudnica uz određenu indikaciju.

"Novi lijekovi su dokaz dosljednosti FZO Srpske koji je u proteklih nekoliko godina izdvojio značajna finansijska sredstva kako bi osiguranicima obezbjedio nove terapije u skladu sa svjetskim preporukama", navodi se u saopštenju.

Iz Fonda su podsjetili da je samo u periodu 2016-2020. godine uvedeno više od 30 novih lijekova, većinom najsavremenijih terapija, za specifična i teška oboljenja, koje su pacijentima dostupne u bolnicama.

Riječ je o terapijama za Goševu bolest, hemofiliju, liječenje HIV-a, metastatskih karcinoma prostate, kolorektalnog karcinoma, Hočkinovog limfoma, biološke terapije za neonkološke indikacije, šizofrenije, imunoterapije za melanom kože i tako dalje.

Radi se većinom o izuzetno skupim najsavremenijim terapijama, nove generacije, koje pacijenti oboljeli od pomenutih bolesti primaju i u drugim razvijenim zemljama svijeta.

"Fond u skladu sa finansijskim mogućnostima konstantno osluškuje potrebe osiguranika i zdravstvene struke, a sve s ciljem obezbjeđenja što efikasnije i dostupnije zdravstvene zaštite", navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije