Društvo

Za liječenje u inostranstvu izdvojeno 17,75 miliona KM

Za liječenje u inostranstvu izdvojeno 17,75 miliona KM
Foto: Fena | Fond solidarnosti FBiH: Za liječenje u inostranstvu izdvojeno 17,75 miliona KM

SARAJEVO - Za program liječenja u inostranstvu federalnog Fonda solidarnosti Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH izdvojeno je 17,75 miliona KM u 2019. godini,a prema preliminarnim podacima odobreno je 430 prijedloga za upućivanje na liječenje u instranstvo.

Ovo je potvrdila direktorica federalnog Zavoda zdravstvenog osiguranja Vlatka Martinović i precizirala da je postupak upućivanja osiguranih osoba na liječenje u inostranstvo propisan Pravilnikom.

"Pokreće se na osnovu prijedloga kliničke zdravstvene ustanove koja se bavi liječenjem oboljenja radi kojeg se predlaže upućivanje na liječenje u inozemstvo (za oboljenja predviđena članom 5. Stav 2. Pravilnika), a ako su iscrpljene sve mogućnosti liječenja u domaćim zdravstvenim ustanovama te se u inozemnoj zdravstvenoj ustanovi određeno oboljenje uspješno liječi", kazala je ona.

Kako je naglasila, prijedlog kliničke zdravstvene ustanove podnosi se na obrascima te ustanove koji sadrže mišljenje nadležnog konzilija, suglasnost pacijenta odnosno roditelja/staratelja za predloženi tretman te medicinsku dokumentaciju o prethodnom ispitivanju i liječenju oboljenja radi kojega se predlaže upućivanje osigurane osobe na liječenje u inostranstvo.

"Konačnu odluku o opravdanosti upućivanja osigurane osobe na liječenje, i u koju ino ustanovu, donose nadležne stručne komisije za upućivanje na liječenje u inozemstvo a imenuje ih federalni ministar zdravstva", kazala je Martinovićeva. 

Dodala je da se postupak upućivanja osiguranih osoba na liječenje u inostranstvo provodi u zakonskim rokovima, a u hitnim slučajevima, predviđenim Pravilnikom, provodi se hitna procedura u najkraćim rokovima.

"Troškovi liječenja osiguranih osoba upućenih na liječenje u inozemstvo, u skladu s Pravilnikom, financiraju se iz federalnog Fonda solidarnosti za određena oboljenja", kazala je.  

To su urođene srčane mane kod djece koje se mogu liječiti operativnim putem, oboljenja iz oblasti dječije onkologije, neurohirurška oboljenja djece i odraslih koja se mogu uspješno liječiti neurohirurškom operacijom Gamma nožem, Cyber i True Beam nožem, embolizacija stentiranje i koilovanje krvnih sudova, tumori oka kod dijece i odraslih, ekstenzivne opekotine više od 60 odsto.

Iz federalnog Fonda solidarnosti finansira se i liječenje osiguranika u inozemstvu radi oboljenja jetre, bubrega, pankreasa, srca, rožnice kod djece i odraslih koja se uspješno mogu liječiti transplantacijom, oboljenja odraslih koja zahtijevaju transplantaciju koštane srži, elektrofiziološka ispitivanja kompleksnih aritmija s eventualnom radiofrekventnom ablacijom, oboljenja djece izuzetno rijetkih patologija odnosno oboljenja s niskom incidencom (jedan na milion stanovnika), ako se radi o jedinom oboljenju odnosno ako bi liječenje u inozemstvu dovelo do izlječenja, kao i osteosarkom kod djece koji se može liječiti operativnim putem i ugradnja uređaja za dugotrajnu mehaničku cirkulatornu ventilaciju.

Direktorica Martinović kaže da se pacijenti upućuju na liječenje u ugovorene zdravstvene ustanove u inostranstvu odnosno ustanove u državama s kojima ima zaključen međudržavni sporazum o socijalnom osiguranju, u zavisnosti od oboljenja iz Pravilnika odnosno uspješnosti liječenja u određenim zdravstvenim ustanovama u inostranstvu.

"Pacijenti se, u slučajevima kad postoji mogućnosti uspješnog liječenja, upućuju prvenstveno u zdravstvene ustanove u regiji (Hrvatska, Srbija, Slovenija) potom u zdravstvene ustanove u Turskoj, Austriji, Njemačkoj, Italiji i slično s kojima Zavod ima zaključen ugovor o suradnji", kazala je direktorica federalnog Zavoda za zdravstveno osiguranje, u okviru kojeg djeluje federalni Fond solidarnosti.   

Kako je pojasnila, razlog je manja teritorijalna udaljenost i niži troškovi putovanja, ali i nepostojanje jezičke barijere što je čest problem u slučaju liječenja izvan regije.

U 2014. godini odobreno je 227 prijedloga kliničkih zdravstvenih ustanova za upućivanje osiguranih osoba na liječenje u inostranstvo, a u 2015. godini 410 prijedloga. U 2016. godini odobreno je 419 prijedloga, 2017. godini odobreno je 586 prijedloga, a u 2018. odobreno je 657 prijedloga za upućivanje osiguranih osoba na liječenje u inostranstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije