Društvo

Fondacija "Udružene žene": Tokom pandemije usijao se SOS broj

Fondacija "Udružene žene": Tokom pandemije usijao se SOS broj
Foto: N.N. | Fondacija "Udružene žene": Tokom pandemije usijao se SOS broj

BANJALUKA - Fondacija "Udružene žene", u okviru koje djeluje SOS broj za pomoć i podršku ženama žrtvama porodičnog i rodno zasnovanog nasilja tokom godinu dana pandemije virusa korona primila je 20 odsto više poziva u odnosu na period prije pandemije.

Kako su naveli iz ove fondacije, broj SOS poziva u 2020. godini iznosio je 1.299, a od maja iste godine imali su porast broja poziva za 20 odsto.

Podsjećamo, 1264 je besplatan broj SOS telefona za pomoć i podršku ženama žrtvama porodičnog i rodno zasnovanog nasilja.

"U prosjeku dnevno primimo četiri do šest poziva na SOS telefon. Najčešće se javljaju žene kako bi prijavile nasilje koje je u akutnoj fazi ili žene koje žele da se informišu na koji način da izađu iz začaranog kruga nasilja", kazali su iz Fondacije "Udružene žene".

Kako navode, u najvećem broju slučajeva prijavljuje se partnersko nasilje, mada su u posljednje vrijeme imali dosta slučajeva prijave nasilja od strane djece, brata ili bližih srodnika.

"Žrtvama nasilja u porodici u okviru Fondacije 'Udružene žene' omogućen je smještaj i zbrinjavanje u sigurnoj kući u skladu sa zakonom i Konvencijom o sprečavanju i suzbijanju nasilja u porodici", rekli su iz ove fondacije.

Dodaju da su usluge koje se pružaju putem SOS linije savjetodavnog karaktera i omogućavaju žrtvi nasilja da se osnaži, informiše i reaguje, a sve s ciljem zaštite žena i djece koji trpe nasilje.

"Prijavom nasilja na SOS liniju žrtva može dobiti informacije kome se obratiti za pomoć, uputiti se u besplatnu pravnu pomoć u okviru naše organizacije, a može i prijaviti nasilje, te tražiti povratnu informaciju od subjekata zaštite", kazali su iz "Udruženih žena".

U okviru ove organizacije razvili su i nove modele podrške žrtvama nasilja u porodici, odnosno grupe samopomoći koje se sastaju svakih 14 dana, a vode ih žene koje su preživjele nasilje u porodici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije