Društvo

Fondacije "Mozaik" i grad Mostar potpisali memorandum o saradnji

Fondacije "Mozaik" i grad Mostar potpisali memorandum o saradnji
Foto: N.N. | Fondacije "Mozaik" i grad Mostar potpisali memorandum o saradnji

MOSTAR - Gradonačelnik Mostara Mario Kordić i direktor Programa Omladinske banke Željko Pauković, potpisali su memoranduma o saradnji između grada Mostara i Fondacije "Mozaik", koji otvara put razvoju programa Omladinska banka Mostar.

Kako se navodi u saopštenju Fondacije "Mozaik", program Omladinske banke ima dva cilja, a prvi je razvoj društvenog aktivizma, jer omogućava mladima da prepoznaju društvene probleme u svojim zajednicama i zajednički ih rješavaju. Neformalne grupe mladih dobijaju grantove do 1.500 KM da realizuju projekte na teritoriji Mostara, uz monitoring i podršku Omladinske banke, Grada i Fondacije "Mozaik".

Drugi cilj je razvoj poduzetništva, jer omogućava mladima da pokrenu svoj obrt ili komercijalno poljoprivredno gazdinstvo uz bespovratna sredstva u iznosu od 2.000 KM i mentorsku podršku Startup studija Fondacije "Mozaik".

"Ono što je meni kao gradonačelniku jako bitno je da taj novac dođe do ljudi kojima je namijenjen, da dođe transparentno i pošteno. Gradska uprava je uključena u superviziju tog procesa, jer smo dužni prema građanima grada Mostara da podnesemo račune gdje je taj novac otišao - ljudima koji imaju ideju i kojima predstavlja pravi novi start", izjavio je gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

"Drago mi je da smo potpisivanjem memoranduma uključili grad Mostar kao 52. partnersku općinu/opštinu/grad u porodici Omladinskih banaka u BiH", rekao je Željko Pauković.

Kako se navodi iz  "Mozaika", potpisivanjem ovog memoranduma Fondacija "Mozaik" i grad Mostar potvrđuju da će partnerski doprinijeti razvoju Programa Omladinske banke u Mostaru uključujući i podršku mikrobiznisima mladih, te razvoju društvenog preduzetništva mladih, investiranju u razvoj prototipa i pokretanju društvenih biznisa kroz Startup studio u periodu od 21. maja 2021. do 31. decembra 2024. godine.

Zahvaljujući zajedničkom fondu, koji iznosi 168.000 KM, a koji obezbjeđuju Fondacija "Mozaik" i grad Mostar, u četvorogodišnjem periodu (2021-2024) planirana je realizacija 32 društveno korisna projekta, te pokretanje 48 mikrobiznisa. Javni poziv i svi detalji će biti objavljeni u zajednici www.lonac.pro, koja okuplja 65.000 mladih iz cijelog regiona, pojašnjeno je iz Fondacije "Mozaik".

Kako su naglasili, od danas je otvoren i javni poziv za mlade  iz Mostara (od 17 do 30 godina) za učlanjanje u Odbor Omladinske banke Mostar i trajaće do 3. juna 2021.

Ovaj i sve ostale pozive za mlade, kao i mnoštvo drugih korisnih informacija i edukativnih sadržaja mogu se pratiti putem zajednice za aktivizam i poduzetništvo lonac.pro | www.lonac.pro.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije