Društvo

Fotografije djece na internetu samo uz dozvolu roditelja

Fotografije djece na internetu samo uz dozvolu roditelja
Foto: N.N. | Fotografije djece na internetu samo uz dozvolu roditelja

Banjaluka - Vaspitno-obrazovne ustanove u Republici Srpskoj više neće moći objavljivati fotografije i snimke djece u svrhu promocije aktivnosti vrtića ili škola bez pismene saglasnosti roditelja.

Novu mjeru donesenu u cilju zaštite prava djeteta na adrese svih predškolskih i školskih ustanova uputilo je Ministarstvo prosvjete i kulture RS, a po preporuci Ombudsmana za djecu.

U ovoj instituciji naveli su da su zaprimili više žalbi roditelja zbog povrede prava djeteta na zaštitu privatnosti, a u vezi sa fotografisanjem u vaspitno-obrazovnim ustanovama. U dopisu koji su uputili resornom ministarstvu navedeno je da su roditelji istakli da je od njih na roditeljskom sastanku zatraženo da potpišu saglasnost da se slike djeteta napravljene u vrijeme školskih aktivnosti mogu objavljivati na društvenim mrežama na zvaničnoj stranici škole, te da djecu onih koji ne potpišu saglasnost isključuju iz sekcija, što predstavlja jedan oblik diskriminacije.

Slične žalbe, navedeno je u dopisu, stigle su na adresu Ombudsmana i iz predškolskih ustanova. S tim u vezi, iz te institucije predloženo je da škole i vrtići djecu mogu fotografisati i snimati samo ako za to imaju pismenu saglasnost roditelja, da se ta odobrenja traže na početku svake školske godine, te da odbijanje davanja saglasnosti na fotografisanje ne smije da znači zabranu djetetu da učestvuje u školskim sekcijama.

Banjalučanka Sandra M. kaže da je dala saglasnost da vaspitači u vrtiću koji pohađa njena kćerka mogu fotografije njenog djeteta objavljivati na stranici vrtića.

- Internet i društvene mreže su naša svakodnevica ali smatram da treba tražiti saglasnost roditelja i svakako razumijem i one koji ne žele da fotografije njihovog djeteta budu javne - kazala je ona.

Direktorica Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka Jelena Kurtinović rekla je za “Glas Srpske” da sva djeca moraju biti zaštićena u skladu sa Ženevskom konvencijom o pravima djeteta.

- Živimo u vremenu kada nažalost sve češće čujemo da se djeca zloupotrebljavaju u različitim kontekstima. Svi mi koji se bavimo vaspitanjem i obrazovanjem djece dužni smo da vodimo računa o njihovoj bezbjednosti. Sa tim u vezi već nekoliko godina tražimo na početku radne godine od svih roditelja saglasnost za fotografisanje i snimanje djece - istakla je Kurtinovićeva.

Dodala je da je bilo roditelja koji nisu saglasni sa tim da im se djeca fotografišu i da te fotografije budu javne na sajtu ustanove, ali da tu djecu nikada nisu isključili iz bilo koje aktivnosti.

- Vaspitači uvijek znaju za koje dijete nemaju saglasnost, te ih ukoliko se nalaze na nekim grupnim fotografijama zamaglimo - dodala je ona.

Apel roditeljima

Podršku najavljenim mjerama za poboljšanje zaštite djece pružio je i predsjednik Aktiva osnovnih škola Laktaša, Srpca, Prnjavora i Gradiške Radoslav Savanović.

- Uz sve dobre strane internet ima i one negativne i toga moramo biti svjesni. Svakakvi ljudi “vrebaju” djecu na internetu i o tome strogo moramo voditi pažnju. Apelujem i na roditelje da ne objavljuju olako fotografije svoje djece na društvenim mrežama - rekao je Savanović. (Glas Srpske)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije