Društvo

Frontex: Broj ulazaka ilegalnih migranata "eksplodirao" u maju

Frontex: Broj ulazaka ilegalnih migranata "eksplodirao" u maju
Foto: Anadolija | Frontex: Broj ulazaka ilegalnih migranata "eksplodirao" u maju

BANJALUKA, VARŠAVA - Registrovani broj ulazaka ilegalnih migranata na područje zapadnog Balkana naglo je povećan u maju u odnosu na prethodni mjesec, piše u najnovijem izvještaju Frontexa.

Kako je istaknuto, na zapadnom Balkanu broj registrovanih ulazaka je "eksplodirao" i u maju je bio veći za čak 50 odsto u odnosu na isti period lani.

Time su se ostvarila predviđanja pojedinih eksperata, o čemu su prethodnih mjeseci pisale i "Nezavisne", da će zbog virusa korona i zatvaranja granica doći do manjeg broja ilegalnih ulazaka, ali da će brojevi naglo porasti čim dođe do popuštanja mjera i otvaranja granica.

Kada se radi o našem regionu, u Frontexovom izvještaju upozoravaju da je prošlog mjeseca registrovano više od 6.900 ilegalnih ulazaka u odnosu na isti period lani, a da je na ruti preko centralnog Mediterana, koji obuhvata područje od Libije do Tunisa, registrovano oko 5.500 više ilegalnih ulazaka, što je, kako ističu, čak tri puta više nego lani u istom periodu.

Uz ove podatke, treba imati na umu da je ovo samo broj registrovanih migranata, odnosno zabilježenih incidenata te da ovdje nisu obuhvaćeni oni slučajevi koji nisu zvanično protokolisani.

U Frontexu su za "Nezavisne" rekli da je u aprilu, odnosno u mjesecu u kojem su još važile brojne restrikcije kretanja širom Evrope, registrovano čak 94 odsto manje ilegalnih ulazaka u odnosu na isti perod lani, što se takođe uklapa u ove podatke da je korona usporila kretanje ilegalnih migranata.

Oni su nam rekli da, ako se u podatke uključe i januar i februar, odnosno mjeseci u kojima uglavnom nije bilo značajnijih restrikcija, broj ilegalnih ulazaka veći je za 60 odsto u odnosu na isti period lani. Ovi podaci govore da bi, da nije bilo korone, brojevi ove godine bili značajno veći u odnosu na isti period lani. Iz toga bi se moglo zaključiti da će narednih mjeseci, kako restrikcije budu popuštale, brojevi opet početi značajnije da rastu.

U Frontexovim podacima ne nalaze se informacije za BiH, ali je zato Služba za poslove sa strancima BiH registrovala značajan broj ulazaka. Naime, kako nam je rečeno, u prvom kvartalu godine registrovana 4.444 nezakonita migranta, što predstavlja povećanje od 20 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, kada je prijavljeno ukupno 3.597 migranata.

"Najveći broj nezakonitih migranata u prvom kvartalu ove godine bio je iz Pakistana (1.233 ili 27,7 odsto), Avganistana (1.056 ili 23,8 odsto), Maroka (800 ili 18 odsto), Iraka (282 ili 6,3 odsto) i Egipta (210 ili 4,7 odsto)", saopšteno je. U ove podatke uključeni su mjeseci prije izbijanja korone, a još nisu objavljeni podaci za prethodni mjesec, kako bi se uporedili efekti u odnosu na period prošle godine.

O ovoj temi je vođena rasprava i na prošloj sjednici Savjeta ministara BiH, koja je održana prošle sedmice. Na zvaničnoj stranici Evropske komisije je prije desetak dana objavljena vijest iz koje se vidi da je i EU započela pripreme za menadžment spoljnih granica EU u našem regionu.

Kako je tada saopšteno, u pripremi je sporazum s Crnom Gorom i Srbijom između EU i Frontexa s jedne strane i ove dvije zemlje s druge strane. Kako je naglašeno, saradnja s balkanskim zemljama je od esencijalne važnosti ako se žele savladati izazovi koje ilegalne migracije predstavljaju za Evropu. Istaknuto je da je potpisivanje ovog sporazuma važan dio ukupne strategije EU po pitanju menadžmenta granica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije