Društvo

"Gas-Res" nije podigao cijene

"Gas-Res" nije podigao cijene
Foto: PublicDomainPictures/Pixabay | "Gas-Res" nije podigao cijene

BANJALUKA - Cijena gasa za potrošače koje snabdijeva "Gas-Res" nisu povećane, a rast cijena preduzeća "Sarajevo gas" iz Istočnog Sarajeva posljedica je toga što se to preduzeće snabdijeva od dobavljača iz Federacije BiH.

Ovo su saopštili iz kompanije "Gas-Res" demantujući informacije da je uprkos dogovoru Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva BiH, koji je postignut tokom posjete Ruskoj Federaciji, gas u Republici Srpskoj poskupio.

"Razlog zašto 'Gas-Res' ne snabdijeva gasom kompaniju 'Sarajevo gas' Istočno Sarajevo leži u činjenici da transportni i distributivni gasovodi do distributivnog sistema ove kompanije prolaze kroz Federaciju BiH i 'Sarajevo gas' Istočno Sarajevo je prinuđeno da prirodni gas kupuje od subjekata iz Federacije BiH", saopšteno je iz kompanije "Gas-Res".

U saopštenju se dodaje da je "Gas-Res" u više navrata tražio od transportnog operatora u FBiH pristup njihovom transportnom sistemu kako bi bio u mogućnosti da snabdijeva i "Sarajevo gas" Istočno Sarajevo, ali da je svaki put taj zahtjev odbijen.

"Odbijene su i žalbe 'Gas-Resa' Federalnom ministarstvu energetike i rudarstva upućene ovim povodom. Gasni subjekti iz Republike Srpske trenutno nemaju pristup gasnom transportnom sistemu Federacije BiH i onemogućeni su da transportuju tri-četiri miliona m³ gasa godišnje do 'Sarajevo gasa' Istočno Sarajevo. Istovremeno, subjekti iz Federacije BiH nesmetano preko gasovoda u Republici Srpskoj, od kojih je dio i u vlasništvu 'Sarajevo gasa' Istočno Sarajevo, prevoze više od 200 miliona m³ gasa godišnje potrošačima u Federaciji BiH. Da se subjekti iz Republike Srspke ponašaju na način kako se ponašaju subjekti iz Federacije BiH, građani i industrija Federacije BiH bi veoma brzo ostali bez prirodnog gasa", saopštili su iz kompanije "Gas-Res".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije