Društvo

Gašić: Građani ne treba da paniče, na tržištu nema nestašica

Gašić: Građani ne treba da paniče, na tržištu nema nestašica
Foto: Srna | Gašić: Građani ne treba da paniče, na tržištu nema nestašica

BANJALUKA - Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić smatra da je situacija u vezi sa pojavom sedam novih slučajeva virusa korona u Srpskoj ozbiljna, ali da građani ne treba da paniče i da stvaraju zalihe životnih namirnica jer na tržištu nema nestašica.

"Situacija je ozbiljna, ali, ukoliko svi građani poštuju mjere koje su prezentovali Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, možemo da prevaziđemo stanje u kojem se nalazimo", rekla je Gašićeva.

Ona je navela da građani treba da izbjegavaju javna okupljanja, vode računa o higijeni, te da ukazuju djeci na neophodno ponašanje.

Gašićeva je sinoć rekla za ATV da je imala sastanak sa predstavnicima većih trgovačkih lanaca, Privredne komore i Inspektorata Republike Srpske, te da je više od 70 odsto lokalnih zajednica dostavilo podatke o stanju na tržištu koji pokazuju da je situacija uredna.

"Trgovci su nas uvjerili da je stanje njihovih zaliha uredno i da mogu da odgovore svim potrebama našeg tržišta", istakla je Gašićeva.

Ona je ukazala da, ukoliko bude poskupljenja određene robe na tržištu, Vlada Republike Srpske može da interveniše u skladu sa Zakonom o interventnim nabavkama.

"Osim maski, za koje je prijavljeno da je bilo poskupljenja u apotekama, trenutno nemamo zvaničnih informacija o nekim značajnijim promjenama cijena", rekla je Gašićeva.

Ona je istakla da resorno ministarstvo prati stanje u privredi zbog eventualnih posljedica, kojih će sigurno biti.

"Kada je riječ o situaciji u turizmu, koji je nama veoma bitan, još ne možemo govoriti o pokazateljima jer će gubitaka biti sigurno. Već imamo najava otkazivanja svih većih okupljanja, planiranih seminara i aranžmana", rekla je Gašićeva.

Ona je navela da resorno ministarstvo trenutno radi na realizaciji mjera koje su juče usvojene i prezentovane javnosti, te će se u narednom periodu razrađivati i preduzimati u zavisnosti kako situacija bude nalagala.

"Vlada Republike Srpske će učiniti sve napore da podnesemo štetu svih gubitaka koji su pred nama. Jedna od mjera je pokušaj razgovora sa bankarskim sektorom u smislu određivanja određenog grejs perioda za kreditna zaduženja", rekla je Gašićeva.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske Vlado Đajić rekao je sinoć za ATV da u Srpskoj do sada ima 15 slučajeva pozitivnih na virus korona, među kojima je šest hospitalizovano u ovoj zdravstvenoj ustanovi, od kojih je dvoje otpušteno na kućno liječenje i kućnu izolaciju.

Đajić je podsjetio da postoje tri grupe pacijenata, među kojima je jedna grupa samopozitivnih koji nemaju simptoma i oni moraju da budu u karantinu izolovani da ne bi zarazili druge.

Druga grupa su pacijenti koji su pozitivni i koji imaju simptome i oni se primaju na UKC, a treću grupu čine najteži slučajevi koji ne mogu samostalno da dišu.

"UKC Republike Srpske je jedan od najspremnijih zdravstvenih ustanova u regionu jer smo uspijeli da obezbijedimo oko 200 kreveta van bolničkog sektora, a osposobili smo i cijelu Infektivnu kliniku", rekao je Đajić.

On je naveo da UKC Republike Srpske radi na tome da omogući 35 respiratora za pacijente, što je veliki broj u odnosu na zemlje u regionu.

Đajić je apelovao da se stanovništvo Republike Srpske i mladi strogo pridržavaju propisanih mjera Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, te da oni koji imaju članove porodica u inostranstvu da im prenesu da ne dolaze u Srpsku u narednih 15 dana kako bi se spriječilo širenje virusa korona na ove prostore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije