Društvo

Gavrankapetanović nakon 30 godina napustio KCUS: Kazali smo svoje mišljenje i zato bili kažnjeni

Gavrankapetanović nakon 30 godina napustio KCUS: Kazali smo svoje mišljenje i zato bili kažnjeni
Foto: N.N. | Ismet Gavrankapetanović nakon 30 godina napustio KCUS: Sretan sam i ponosan

SARAJEVO - Prof. dr Ismet Gavrankapetanović, jedan od najboljih ortopeda sa ovih prostora, danas je napustio Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS), nakon 30 godina rada u ovoj bolnici.

On je prošle sedmice podnio zahtjev za sporazumni raskid radnog odnosa u Kliničkom centru, u kojem je naveo da radni odnos otkazuje zbog kontinuiranog kršenja njegovih prava iz radnog odnosa, koji traje već duže vrijeme, zbog psihičkog zlostavljanja i uznemiravanja, nezakonitih disciplinskih prijava koje poslodavac nije odbacio iako je dr Gavrankapetanović na izvršene povrede ukazivao i nedavnim dopisima poslodavcu.

Danas je medijima poslao pismo povodom svoh otkaza, u kojem piše da je ponosan i srećan zbog onih kojima je pomogao svojim liječenjem.

Osim toga, Gavrankapetanović piše da on i njegove kolege nisu mogli gledati kako se ortopedija vraća 50 godina unazad, te su morali izraziti svoje mišljenje, zbog čega su, kako kaže, bili kažnjeni.

Pismo prenosimo u cjelosti:

“Danas odlazim iz KCUS-a. Naravno da sam sretan i ponosan, hvala Bogu. Sretan zbog svih onih kojima sam liječenjem pomogao u ovih 30 godina, a ponosan jer pripadam generaciji ortopeda koja je ostala uspravne kičme u vremenu iskušenja. Kako su se generacije ljekara od Hipokrata u dugoj koloni kroz povijest borili za sposobnost a ne podobnost, i mi smo stali u taj časni red. Kazali smo istinu otvoreno, jer lijepe laži ne pomažu a gorke istine mogu biti ljekovite. Vraćanje ortopedije 50 godina unazad nismo mogli gledati. Lanci apoteka, koji su u suvlasništvu dijela upravljačkih struktura KCUS-a, vam ne mogu dati znanje niti vještinu. Učenje i sticanje vještina su dug i težak put. To je tegobno penjanje uz litice, ali drugog puta nema. Podobnost, ulizivanje, ogovaranje nisu ispravan put. Čast liječničke profesije kao i zakon o liječništvu nas obavezuju da govorimo istinu radi dobra i bolesnika i zdravstvenih radnika. Mi znamo da nije jednostavno ni jednom silniku reći istinu u lice. Oni to ne vole ali moraju nas čuti. Ostat će zapisano da smo kazali svoje mišljenje i zato bili kažnjeni. Sloboda misli, sloboda ljekara, sloboda Univerziteta su ideje kojima ostajemo odani jer samo tako možemo liječiti najbolje. Nastavljam još marljivije i jos vrijednije liječiti moje bolesnike”, stoji u pismu dr Gavrankapetanovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije