Društvo

Gdje je mostarski Brus Li: Grad pun nadzornih kamera, a kip kao da je u zemlju propao

Gdje je mostarski Brus Li: Grad pun nadzornih kamera, a kip kao da je u zemlju propao
Foto: Fena | Gdje je mostarski Brus Li: Grad pun nadzornih kamera, a kip kao da je u zemlju propao

MOSTAR - Mnogi se Mostarci pitaju kako je bronzani kip u prirodnoj veličini koji nije zanemarive težine, postavljen u mostarski park Zrinjevac mogao tek tako nestati, nekada u noći sa subote na nedjelju.

Kip je nakon postavljanja 2005. od strane inicijatora ideje, sada već ugašene udruge "Urbani pokret Mostar" predvođene Ninom Raspudićem i Veselinom Gatalom predan na upravljanje Gradu Mostaru. Iz Grada Mostara, kao i iz nadležnih komunalnih poduzeća ne znaju ništa o uklanjanju kipa, kao ni o razlozima zbog kojih je kip nestao.

Iz MUP-a HNK samo su kratko u biltenu naveli kako je 3.3.2024. godine u PS Mostar Centar prijavljeno da je iz parka Zrinjevac u Mostaru otuđen kip Brus Lija. Patrola policije je na licu mjesta utvrdila ja je od strane nepoznatog počinioca, ili više njih, podesnim alatom s postolja presječen i okraden kip, te je izvršen uviđaj.

Na pitanje portala Hercegovina.info portparol MUP-a HNŽ kaže kako je istraga u toku, odnosno da se "provodi kriminalistička tehnička istraga, te se traga za počiniocima".

Kip je dakle nestao iz samog centra grada, iz najpopularnijeg i nasjposjećenijeg parka, u gradu koji je prema službenim izjavama i najavama premrežen mrežom savremenih kamera, njih 76. To je 2022. najavio i potvrdio i bivši ministar unutrašnjih poslova HNK, Slađan Bevanda.

"Dosad je na području grada Mostara implementirano više od pola, od ukupno predviđenih 76 kamera, kojima su pokrivene ključne točke, a koje su policiji interesantne s aspekta kriminala, odnosno sigurnosti građana", izjavio je tada za Fenu Bevanda.

Kamere su postavljene, a krivac za otuđenje Brus lija, nakon više od 24 časa nije identifikovan.

Pitanje za policiju je i bi li tako sporo reagovali i da je na primjer došlo do nasilnog čina, razbojništva, ubistva, navijačkih nereda ili otmice djeteta u istom parku?

Nino Raspudić, jedan od inicijatora postavljana kipa, samo je prokomentarisao kako je to "loš znak" te je ponovio isto što je rekao i za portal 24sata.

"Ništa još ne znam, samo sam vidio to, nisam ništa upoznat. To je vrlo loš znak, kip pripada gradu od trenutka kad je postavljen, tako da gradsku vlast morate pitati što se događa".

Kip, djelo kipara Ivana Fijolića je neposredno nakon postavljanja nekoliko puta bio meta vandala, međutim s vremenom na njega su se mostarci već navikli, a turistima je bio jedna od zanimljivijih destinacija za fotografisanje i snimanje.

Je li Brus Li, heroj mnogih djetinjstava završio kao žrtva dobrih cijena sekundarnih sirovina ili je njegova "otmica" svojevrstan marketinški trik, čin konceptualne umjetnosti ili nešto treće, znaće se kada policija konačno uspije vratiti snimke nadzornih kamera iz parka Zrinjevac.

(N. Bačić/Hercegovina.info)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije