Društvo

Gdje nije dozvoljeno koristiti dron?

Gdje nije dozvoljeno koristiti dron?
Foto: Srna/Arhiva | Gdje nije dozvoljeno koristiti dron?

BANJALUKA - Pravilnikom o uslovima za izvođenje letačkih operacija dronovima u nekomercijalnom letenju definisano je gdje se ne smije letjeti dronom u nekomercijalne svrhe, pa tako nije dozvoljeno letjeti iznad ljudi, životinja, objekata, vozila, plovila, puteva, željezničkih pruga, vodenih puteva, dalekovoda ili drugih letjelica na daljinsko upravljanje na horizontalnoj udaljenosti manjoj od 30 metara.

Kako pojašnjavaju iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, navedenim Pravilnikom jasno su definisane razlike između tri vrste letova bespilotnih letjelica, i to komercijalnog, nekomercijalnog i izvođenja radova u letu. Ističu i da svaki od njih ima svoja specifična pravila.

"Razdaljina se povećava na 50 metara kada je riječ o snimanju veće grupe ljudi, a isto tako, nije moguće snimati u blizini industrijskih zona, ambasada, objekata državnih službi i institucija, kao i drugih objekata koji su od javnog značaja na horizontalnoj udaljenosti manjoj od 500 metara. Nije moguće letjeti u zonama letišta i unutar zone aerodroma, osim ako za to ne postoji saglasnost", pojašnjavaju iz MUP-a RS.

Dodaju da je Ministarstvo u više navrata upozoravalo da je upotreba dronova bez saglasnosti, posebno kod javnih skupova zabranjena, te su još jednom podsjetili na zajedničku odgovornost i brigu svih građana Republike Srpske za bezbjednost ljudskih života.

Vezane vijesti:

MUP RS poslao upozorenje vlasnicima dronova nakon incidenta u Banjaluci

"Nezavisne" saznaju: Identifikovan muškarac koji je dronom oštetio helikopter MUP-a RS

Dron udario u helikopter MUP-a Srpske (VIDEO)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije