Društvo

Gimnazijalac iz Trebinja sam izradio elektromagnetni top

Gimnazijalac iz Trebinja sam izradio elektromagnetni top
Foto: N.N. | Gimnazijalac iz Trebinja sam izradio elektromagnetni top

TREBINJE - Radoš Radovanović, učenik trećeg razreda Gimnazije "Jovan Dučić" iz Trebinja, osvojio je prvo mjesto na 8. Međunarodnoj konferenciji o nastavi fizike u Aleksincu, u Srbiji, a nagrađen je za konstrukciju elektromagnetnog topa.

Na ovoj konferenciji su bila prijavljena 33 učenička rada.

Takmičenje, koje podrazumijeva i konferencijski i praktični dio, ove je godine u cijelosti održano online, tako da je Radoš snimio cjelokupan svoj eksperiment i poslao ga, zajedno sa svim podacima o radu, nakon čega je cjelokupan projekat okončan  odbranom rada, koja se takođe odvijala online, gdje je Radoš odgovarao na pitanja profesora koji su činili stručni žiri.

"Cilj mi je bio da pokažem kako se struja može iskoristiti za ispaljivanje projektila velikim brzinama, što je sličan princip na kome je američka vojska konstruisala jedan top, ali se on ne mora nužno koristiti u svrhe uništavanja, već jedan ovakav sistem, kada bi se usavršio, mogao bi se koristiti za ispaljivanje satelita iz Zemljine atmosfere", priča nam Radoš.

U cjelokupnom projektu je, kako objašnjava, koristio izvor naizmjenične struje, zatim neke komponente pomoću kojih se ta struja pretvara u jednosmjernu, a onda se ona skladišti u kondenzatore i ta energija se naglo oslobađa prilikom ispaljivanja projektila.

Osim toga, Radoš kaže da se u svemu vršilo i istraživanje, mjereći brzinu metka, zavisno od različitih parametara, poput dužine metka, broja krugova namotaja u elektromagnetu, pa je nakon svega proračun dao preciznost ovog malog električnog topa oko 40%.

"Smatram da je u cjelokupnom projektu za našu školu značajno da smo nakon prethodnih godina i takmičenja na kojima smo uvijek osvajali druga ili treća mjesta sada konačno osvojili i prvo mjesto, ali je i moj drug Nikola Radanović takođe imao zapažen rezultat", rekao je Radoš za "Nezavisne".

Zanimljivo je i to što je iza sebe ostavio i jednog Rusa, koji je u svome eksperimentu predstavio vodonik kao gorivo budućnosti, ali i učenike iz Bihaća koji su uradili vrlo zapažen eksperiment Vilsonove komore, kao i ostalih 17 učenika koji su ušli u uži krug.

Njegov mentor Nenad Grković, profesor fizike u trebinjskoj Gimnaziji, kaže da nakon svega ostaje jedan žal za tim što je sve moralo da se radi online, jer Radošev eksperiment, kako objašnjava, zaslužuje da se vidi i dokazuje uživo.

"Do sada smo moj kolega Maksim Mičeta i ja uvijek pomalo pomagali učenicima, a u  ovom je eksperimentu prvi put sam učenik iznio projekat, jer je i nabavku materijala, ali i postavku samog eksperimenta i ispitivanje Radoš uradio sam", kaže profesor Grković.

Napominjući da je Radoš do te mjere samostalan da svoje znanje upotpunjuje radom i traganjem po internetu i u literaturi, profesor Grković dodaje da je i drugi učenik, Nikola Radanović, sigurno na putu da na narednom takmičenju zauzme neko od prvih mjesta.

"Radoš je učenik koji bi, da mu sada zadam da napravi električni automobil, to mogao uraditi, jer ima sjajnu osobinu prikupljanja informacija bez pomoći profesora, što je vrlo bitno, tako da mislim da bi obrazovanje trebalo sve više da ide u tom smjeru", rekao je Grković.

Na konferenciji u Aleksincu su učestvovali učenici iz cijelog regiona, ali i Bugarske i Rusije, a zanimljivo je da su za njih bila organizovana i predavanja fakultetskih profesora, od kojih su mogli steći nova znanja iz fizike i nastave iz fizike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije