Društvo

Gimnazijalci manifestacijom 'Sedmica umjetnosti' sakupljaju drugarima novac za ekskurzije

Gimnazijalci manifestacijom 'Sedmica umjetnosti' sakupljaju drugarima novac za ekskurzije
Foto: N.N. | Gimnazijalci manifestacijom 'Sedmica umjetnosti' sakupljaju drugarima novac za ekskurzije

BANJALUKA - Gimnazijalci i ove godine organizuju humanitarnu manifestaciju na kojoj će sakupljati novac za plaćanje maturskih ekskurzija učenicima svih srednjih škola u gradu koji su u lošoj materijalnoj situaciji i ne mogu da je plate.

Humanitarna manifestacija "Sedmica umjetnosti" u organizaciji učenika iz Gimnazije biće održana od 27. novembra do 2. decembra u toj školi, a sav prihod od prodaje ulaznica dobiće učenici koji ne mogu platiti matursku ekskurziju.

"Ova manifestacija nastala je prošle godine kao želja četiri srednjoškolca da promovišu umjetnost i mlade umjetnike grada i da pritom budu humani. Prošle godine sakupljen je značajan iznos, a učestvovao je veliki broj mladih ljudi sa posjetiocima", rekli su organizatori.

Dodali su da se ove godine, uz njemačku fondaciju SHL "Schüler helfen leben" kao generalnog sponzora, ova manifestacija podiže na viši nivo.

Cijena ulaznice za svako veče, osim humanitarnog koncerta, kojim će biti zatvorena ova manifestacija, iznosiće simboličnu jednu KM, dok će na veče koncerta ulaznica koštati tri KM.

Zoran Pejašinović, direktor Gimnazije, kazao je da je ponosan na svoje učenike zbog organizovanja ove manifestacije drugi put zaredom te da su na taj način pokazali svoju kreativnu i humanu stranu.

"Ove godine učenici su krenuli ambicioznije u organizaciju, jer su stariji i iskusniji, a i imaju podršku i van Gimnazije", kazao je Pejašinović i dodao da je novina što će ove godine koncert biti održan u sportskoj dvorani.

Pejašinović je istakao da su učenici nosioci svega, a da su nastavnici i on samo koordinatori i savjetnici.

"U pitanju je grupa od desetak učenika, a prošle godine uspjeli su da privuku i đake iz drugih škola", istakao je Pejašinović.

Dodao je da na ovaj način učenici pokazuju inventivnost i aktivnost, a to je ono, kako je istakao, što nama kao društvu nedostaje.

Sedmica umjetnosti

Prvo veče - 27.11.

- posvećeno je filmu i filmskoj umjetnosti i na njoj će biti održana javna otvorena debata na tu temu.

Drugo veče - 28.11.

- otvaranje izložbe fotografija mladih fotografa grada koja će biti takmičarskog karaktera, a glasovima publike najbolje fotografije biće izložene u galeriji UDAS kao samostalna izložba.

Treće veče - 29.11.

- gosti će imati priliku da uživaju u performansu raznih vrsta plesova koji će biti izvedeni na interaktivan i zanimljiv način.

Četvrto veče - 30.11.

- učenici književnici dobiće priliku da pročitaju svoje književne radove pred publikom. Njihova djela biće uvrštena u malu zbirku koja će biti dostupna svim posjetiocima.

Peto veče - 1.12.

- učenici članovi banjalučkih pozorišta izvešće predstavu pod nazivom "Maratonci" po originalnom scenariju Dušana Kovačevića.

Šesto veče - 2.12.

- u sportskoj dvorani Gimnazije biće održan veliki humnitarni koncert na kojem će, između ostalih, goste zabavljati grupa M.O.R.T.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije