Društvo

Pratite nas na Google news

Gimnazijalci nakon 40 godina u učionicama punim uspomenama

Gimnazijalci nakon 40 godina u učionicama punim uspomenama
Foto: N.N. | Gimnazijalci nakon 40 godina u učionicama punim uspomenama
Zlatan Čekić

SANSKI MOST - Generacija učenika Gimnazije u Sanskom Mostu koji su prije četiri decenije okončali srednjoškolsko obrazovanje proslavila je 40. godišnjicu mature.

Nekadašnje školske kolege su se okupile ispred zgrade ove obrazovne ustanove, a potom su obišli učionice i prostor gdje su proveli, kako kažu, najljepše godine svog života.

Neki od njih su se susreli prvi put nakon toliko vremena, a sastanak je bio ispunjen emocijama i evociranjem uspomena na školsko doba.

"Sticaj okolnosti je bio takav da nikada dosad nismo obilježavali godišnjice naše mature, tako da je ovo bio zaista emocionalan susret za sve nas. Fizički smo se promijenili, ali u duši smo ostali isti, jer nas povezuju zajednička mladost i one tanane životne niti koje je teško opisati riječima", istakao je Jasmin Zukanović, jedan od organizatora ovog događaja.

Kaže da su se na jednom mjestu okupili bivši maturanti svih nacionalnosti i da im etničke razlike nikada, pa ni sada, nisu predstavljale prepreku da se druže i dobro razumiju.

"Sve je proteklo u veselom raspoloženju i podsjećanju na gimnazijsko doba, koje je jednostavno neizbrisivo iz naših sjećanja. Sjetili smo se stare zgrade Gimnazije, koja se u naše vrijeme nalazila odmah uz lijevu obalu Sane, koju smo pohađali i koja je u međuvremenu srušena. Podijelili smo uspomene na naše profesore, od kojih većina, nažalost, više nije među živima", kazao je Zukanović.

Bivši gimnazijalci su se nakon okončanja školovanja rasuli širom svijeta, manji dio ih je ostao u rodnom gradu, a većina danas živi u brojnim svjetskim državama. Bio je ovo za njih dan iz snova koji je, nakon okupljanja u školi, nastavljen u jednom ugostiteljskom lokalu u Sanskom Mostu, a ovom prilikom su se dogovorili da već iduće godine organiziraju ponovni susret.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije