Društvo

Godina suše, požara i pobjede protiv podjela

Godina suše, požara i pobjede protiv podjela
Foto: N.N. | Godina suše, požara i pobjede protiv podjela

Pred kraj jednog, a početak drugog kalendarskog perioda "Nezavisne" donose pregled društvenih događaja koji su obilježili godinu na izmaku.

Sam početak 2017. bio je turbulentan  od pojedinih zakonskih rješenja koja se nisu previše svidjela građanima pa do epidemije ptičjeg gripa. Tu su i štrajkovi nezadovoljnih radnika ŽRS, a i protesti penzionera i policajaca u FBiH. Naravno, bilo je i dobrih vijesti kao što je pobjeda učenika u Jajcu protiv podjele "dvije škole pod jednim krovom" i priznanje za to.

Januar

Veće kazne za nesavjesne vozače

Početak 2017. godine obilježilo je usvajanje izmjena Zakona o bezbjednosti saobraćaja u BiH. Izmjenama su propisane strože kazne za vožnju u pijanom stanju, prekoračenje brzine, ali i za nesavjesne pješake. Ova vijest je izazvala revolt kod velikog broja vozača jer su u tome vidjeli visoke kazne, ali ipak negodovanje se na kraju smirilo kada su emocije splasnule a razum shvatio da se radi o mjerama koje će spasiti mnoge živote na drumovima.

Februar

"Doletio" ptičji grip

Najčitaniji tekstovi bile su priče od ptičjem gripu. Poslije prave epidemije u svijetu i Evropi, ptičji grip je "sletio" i u BiH. Prvi otkriveni slučaj bio je u Prijedoru, a nakon toga više mjesta je pogođeno opakim virusom.

Strah od eventualne zaraze i prelaska bolesti na ljude trajao je sve dok nije utvrđeno da nema bojazni da se virus u ovom slučaju može prenijeti na čovjeka.

Mart

Štrajk željezničara

Nezadovoljni statusom, odnosom Uprave i neisplaćenim primanjima radnici "Željeznica RS" su stupili u štrajk. Ipak, ovaj put odlučili su se na dosta radikalnije metode, to jest štrajk glađu i blokiranje pruge. Poslije više dana kolapsa prugu je svojim dolaskom, razgovorom i obećanjima odblokirao Milorad Dodik, predsjednik RS. Željezničari su tada pored dobijanja svojih prava pokrenuli i svojevrstan trend zvanja predsjednika RS u pomoć kada se u borbi za prava iscrpe sve druge opcije.

April

Srce hrabre Sofije prestalo da kuca

U četvrtom mjesecu srce malene Sofije Mićević iz Banjaluke prestalo je da kuca. To je bila vijest koja je potresla i do suza dovela čitavu BiH i region. Naime, nikad prije nijedna akcija prikupljanja pomoći za neko od mnogobrojne oboljele djece nije privukla toliko pažnje ni ujedinila tako veliki broj ljudi kao malena Sofija. Trogodišnja lavica na kraju, nažalost, ipak nije dočekala lijek koji bi je spasio od teškog oblika leukemije.

Maj

Avionska tragedija

Po mnogima najljepši mjesec u godini pogodila je jedna od najvećih tragedija u posljednje vrijeme. Panoramsko razgledanje iz aviona kod Mostara završilo je tragedijom u kojoj je život izgubilo pet osoba, od toga troje djece. O ovom slučaju isprepredane su mnoge teorije, a najglasnija je bila ona o neispravnom avionu, ali na kraju je dokazano da je pilot imao srčani udar sedam i po minuta poslije polijetanja.

Jun

Osnovci iz Jajca protiv podjela

Višemjesečna borba osnovaca iz Jajca protiv podjele "dvije škole pod jednim krovom", koju su im htjele nametnuti lokalne vlasti, pojedinci i resorno ministarstvo, nagrađena je nagradom "Most za budućnost" od grupe frankofonih ambasadora. Đaci su pokazali veliku istrajnost i glas razuma.

"Borili smo se za to da se prava svih ispoštuju, a ne da nam se uskraćuju osnovna, među kojima je i zajedničko odrastanje", rekli su đaci.

Jul

Suša uzela danak

Čitav mjesec dominirale su velike vrućine i nepogode koje su iste prouzrokovale. Najgora situacija je bila sa poljoprivrednicima pa su tako "Nezavisne" imale serijal tekstova iz raznih krajeva RS i FBiH.

Suša je na kraju podigla cijene voća i povrća te koštala poljoprivrednike po nekim procjenama i do 500 miliona KM.

Avgust

Požari bjesnili

Ovaj mjesec obilježili su razorni požari, koji su harali posebno Hercegovinom više sedmica. Najgore je prošla opština Ljubinje, u kojoj je izgorjelo 15 odsto ukupne teritorije. Požarna linija je na nekim mjestima bila duga i po osam kilometara. Veoma loše su prošli i Trebinje, Mostar i druga mjesta. Koliko je situacija bila teška pokazuje da su u gašenju požara učestvovali i helikopteri.

Septembar

Naknade za nezaposlene porodilje

Vlada RS dogovorila je da od 2018. uvede naknadu za nezaposlene porodilje. To znači, kako je kasnije i definisano, da će sve nezaposlene porodilje primati mjesečnu naknadu od 405 KM u trajanju od 12, odnosno 18 mjeseci za treće djete. Cilj ove Vladine mjere je da se smanji razlika između zaposlenih i nezaposlenih porodilja i da ove bez posla imaju određenu finansijsku pomoć u tom periodu.

Oktobar

Protesti penzionera  u FBiH

Penzioneri u FBiH više puta izlazili su na masovne proteste. Razlog je bilo to što su tražili povećanje penzija. Nezadovoljni statusom bili su i policajci u Federaciji, pa je tako jedna grupa protestovala dok su kolege koje im se nisu pridružile obezbjeđivale red i mir. Problem koji je mučio policajce takođe je bila penzija, to jest odredba u novom zakonu kojom im se umanjivalo primanje za 30 odsto.

Novembar

Crni bilans na putevima

Po izvještaju iz novembra, na bh. cestama život je izgubilo čak 1.596 osoba u posljednjih pet godina, 8.496 ih je pretrpjelo teže povrede, dok je čak 41.516 učesnika u saobraćaju lakše povrijeđeno. Ukoliko bi se ovaj crni bilans nastavio, BiH bi i dalje bila na neslavnom prvom mjestu u regionu i pri vrhu u Evropi po broju poginulih u saobraćajnim nesrećama na milion stanovnika.

Decembar

"Ličnost godine" u organizaciji "Nezavisnih"

Kraj godine definitivno je obilježila gala tradicionalna manifestacija "Nezavisnih", pod nazivom "Ličnost godine". Svečani događaj održan je u banjalučkom hotelu "Bosna", a laureati, između ostalog, su bili Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, koji je izabran za ličnost godine, i Zoran Mijić Mrmi, koji je dobio nagradu "Majka Hrabrost" za podvig, ustanovljenu u čast Jelene Trikić.  Na manifestaciji Izbora sportiste godine laskavu titulu najboljih sportista ponijeli su teniser Damir Džumhur i džudistkinja Larisa Cerić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije