Društvo

Godišnjica dobojskog Petog odreda: I sinovi specijalaca u uniformama

Godišnjica dobojskog Petog odreda: I sinovi specijalaca u uniformama
Foto: N.N. | Godišnjica osnivanja dobojskog 5. odreda: Sinovi specijalaca izabrali uniforme

DOBOJ - Nakon što su prije 25 godina svoje uniforme dobojskog Petog odreda Specijalne brigade policije (SBP) MUP-a RS okačili o klin, mnogi pripadnici te jedinice su odlučili da se bave nekim drugim poslom, ali su njihovi sinovi nastavili istim putem i danas su pripadnici MUP-a RS.

Od 1992. do 1995. u Petom odredu je služilo oko 400 mladića, od kojih je 26 poginulo, a svaki drugi je ranjen.

"Mi smo ponosni na to što smo uspjeli da nekoliko sinova poginulih pripadnika Petog odreda zaposlimo, odnosno i sinove preživjelih pripadnika. Veliki broj njihove djece želi, nastoji i ušao je u MUP RS", kazao je Nenad Stevanović, bivši pripadnik Petog odreda SBP-a.

On je dodao da se danas veterani okupljaju u udruženju.

"Udruženje veterana Petog odreda je napravilo i socijalnu kartu svih pripadnika i mi veoma dobro znamo gdje žive, gdje su im porodice, čime se bave. Mnogo njih je naravno ostalo da služi u MUP-u RS. Činimo sve napore da smo u kontaktu, da im olakšamo današnji težak život", naveo je Stevanović.

Peti odred SBP-a osnovan je 16. septembra 1992. godine, a tokom svog ratnog puta prošao je sva ratišta.

Povodom obilježavanja 28. godišnjice osnivanja odreda služen je parastos stradalim pripadnicima, a vijence na spomenik koji je u njihovu čast podignut ispred objekta Policijske uprave Doboj, između ostalih, položili su i Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS, i Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

"To su mladi momci koji su dali svoje živote za RS. Broj naših poginulih junaka govori o tome na koliko su ratišta bili širom BiH, boreći se za RS i srpski narod. Naša obaveza je da nikada ne zaboravimo ono što su oni uradili za svoj narod i RS, i obilježavanje dana svih naših odreda govori o tome da ćemo uvijek pamtiti njihova junačka djela", rekao je ministar Lukač.

Jerinić je kazao da je odrastao uz Peti odred kao golobradi dječak.

"I što se tiče grada i Gradske uprave, u proteklom periodu je imao jedno posebno mjesto, emotivno mjesto, ne samo za mene, nego i za moje prethodnike", rekao je Jerinić, te dodao da će Peti odred i dalje imati punu podršku Gradske uprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije