Društvo

Golić: Holandski stručnjaci rade na uklanjanju piralena iz Incela

Golić: Holandski stručnjaci rade na uklanjanju piralena iz Incela
Foto: N.N. | Golić: Holandski stručnjaci rade na uklanjanju piralena iz Incela

BANJALUKA – Problem piralena u Poslovnoj zoni Incela se rješava, a u posao su uključeni najveći stručnjaci iz oblasti teških metala iz Holandije, koje je angažovao Program za razvoj UN-a, rekla je Srebrenka Golić, ministarka prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije.

Kako je istakla, novac za rješavanje ovog problema obezbijedila je Vlada Švedske u visini od 300.000 dolara, a UNDP je izabrao holandsku kompaniju da riješi ovaj problem.

Istakla je da je do sada utrošeno 45.000 dolara, te da će sada uslijediti druga faza rješavanja ovog problema.

Ona je dodala da obaveze holandske kompanije TAUW nisu podrazumjevale aktivnosti na uzorkovanju i analizama zemljišta, UNDP je raspisao novi tender koji je uključivao dodatno uzimanje i analizu uzoraka, radi precizne identifikacije količina zagađenog zemljišta i stepena zagađenosti.

"Najnovija informacija je da je UNDP potpisao ugovor sa češkom kompaniom Dekonta, koja bi, prema ugovorenim obavezama, trebalo da do kraja avgusta prezentuje rezultate svog rada. Određene aktivnosti su već trebale da budu preduzete ali zbog ove situacije sa panedmijom virusa korona i zatvaranjem granica one su prolognirane jer Česi treba lično da dođu u Banjaluku, uzmu uzorke, i onda te uzorke šalju u akreditovane laboratorije u evropske zemlje na analize, jer takve laboratorije u RS i BiH ne postoje", pojasnila je ona.

Prilikom uzimanja svih uzoraka i analiza, kako je istakla, biće prisutni i republički i opštinski inspektori, i biće upoznati sa cijelom procedurom, što je i dogovoreno na sastanku UNDP-a i grada Banjaluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije