Društvo

Golić: Nigdje nema da vlast jedne zemlje želi da uništi prirodni biser

Golić: Nigdje nema da vlast jedne zemlje želi da uništi prirodni biser
Foto: Nedžad Uglješa | Golić: Nigdje nema da vlast jedne zemlje želi da uništi prirodni biser

SARAJEVO - Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je danas u Sarajevu da se nada da će Hrvatska preispitati odluku da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na Trgovskoj gori, na granici sa BiH, i ocijenila da nigdje nema da vlasti jedne zemlje žele da zagade takav prirodni biser kakav je rijeka Una.

Golićeva je istakla da bi odlagalište radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori zagadilo rijeku Unu i ugrozilo oko 230.000 stanovnika Republike Srpske i Federacije BiH koji vodu za piće crpe iz bazena te rijeke i koji žive isključivo od poljoprivrede.

"Rijeka Una je proglašena prirodnim dobrom i parkom prirode, a u neposrednoj blizini nalazi se i nacionalni park Una", rekla je Golićeva novinarima pred početak međunarodne konferencije "Problem skladišta/odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na lokaciji Trgovske gore".

Ona je istakla da nigdje nema da vlasti jedne zemlje žele da zagade takav prirodni biser i unište sve što ljudi uzgajaju.

"Što je najgore, lokacija koju su odabrali ni geološki ne odgovara za skladištenje te vrste otpada jer je to tlo vodopropusno, ispresijecano vodotokovima koji se direktno ulivaju u rijeku Unu, a prije svega trusno - šesti i sedmi stepen trusnosti. Nijedan parametar ne odgovara", upozorila je Golićeva, konstatujući da to ne smeta da u dokumentima bude napisano suprotno.

Golićeva se nada da će ukoliko svi u BiH budu složni u zahtjevu za dislociranje odlagališta radioaktivnog otpada sa Trgovske gore, Hrvatska zbog dobrosusjedskih odnosa u svojim institucijama preispitati ovu odluku i da će taj otpad odlagati tamo gdje za to postoje ekološki, geološki i seizmički parametri.

"U nekoj perspektivi za 15, 20 godina to će biti i evropsko odlagalište", dodala je Golićeva.

Kao predsjedavajuća Radne grupe za praćenje stanja i aktivnosti u vezi sa mogućom izgradnjom odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora u opštini Dvor, u Hrvatskoj, koju je imenovao Savjet ministara, Golićeva je zahvalila predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, te članovima Predsjedništva Šefiku DŽaferoviću i Željku Komšiću što su prepoznali ovaj problem.

"U potpunosti podržavam zaključke Predsjedništva i da se konačno neko iz BiH oglasi i uputi oštar i rezolutan zahtjev Hrvatskoj da se odlagalište dislocira i premjesti negdje na teritoriju Hrvatske, a nikako da bude na granici sa BiH", dodala je Golićeva izrazivši uvjerenje da će i današnja konferencija doprinijeti tome.

Ona je podsjetila da se navedena Radna grupa par godina unazad "bori" sa vlastima Hrvatske u vezi sa ovim problemom.

"Vlasti Hrvatske nikada nas nisu zvanično obavijestile ni o čemu. Mi smo informacije crpili sa portala nezavisnih hrvatskih medija. Tragično, ali istinito", naglasila je Golićeva.

Prema njenim riječima, Radna grupa i eminentni stručnjaci sa fakulteta iz Tuzle, Banjaluke, Sarajeva i Beograda slali su dopise hrvatskim vlastima u kojima je ukazivano na posljedice lošeg izbora lokacije za odlaganje, odnosno skladištenje radioaktivnog i nuklearnog otpada.

"Nikada se hrvatska strana nije udostojila da odgovori da nisu prihvaćene naše primjedbe, samo ignorantski odnos je bio prema svim našim inicijativama iz BiH koje su dolazile kada je riječ o ovoj problematici", rekla je Golićeva.

Ona je najavila da bi nakon zaključaka Predsjedništva i današnje konferencije vlastima Hrvatske trebalo da bude upućen konačan apel da za odlaganje i skladištenje radioaktivnog i nuklearnog otpada izabere neku od lokacija koje su ranije imali kao opcije – Velebit, Papuk ili neku od lokacija koje je Slovenija predlagala, a nalaze se na mjestu nastanka nuklearnog otpada, što bi bilo logično.

"Mi znamo da je do 2023. godine Republika Hrvatska treba da svoju polovinu otpada negdje odloži i skladišti. Bilo bi najsvrsishodnije, najnormalnije, ekološki najbolje da oni taj otpad skladište na mjestu nastanka, a to su Vrbine", zaključila je Golićeva.

Konferencija, koju su organizovali poslanici svih nivoa vlasti u BiH okupljeni u "Zelenom klubu", okupila je predstavnike vlasti u BiH, kao i ambasada i međunarodnih institucija, te nevladinog sektora iz BiH i Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije