Društvo

Golić: Od Srbije ćemo tražiti odobrenje za sanaciju mosta koji povezuje Zvornik i Mali Zvornik

Golić: Od Srbije ćemo tražiti odobrenje za sanaciju mosta koji povezuje Zvornik i Mali Zvornik
Foto: Ilustracija | Golić: Od Srbije ćemo tražiti odobrenje za sanaciju mosta koji povezuje Zvornik i Mali Zvornik

BANJALUKA - Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske tražiće, u skladu sa dosadašnjom praksom kada je riječ o međudržavnim objektima, saglasnost nadležnog ministarstva Srbije da sprovodi administrativni postupak na izdavanju odobrenja za sanaciju mosta koji povezuje Zvornik i Mali Zvornik u Srbiji, rekla je resorni ministar Srpske Srebrenka Golić.

Golićeva je, nakon sastanka u Banjaluci sa gradonačelnikom Zvornika Zoranom Stevanovićem, rekla da je riječ o sanaciji veoma zahtjevnog objekta, mosta čija je dužina oko 150, a širina 7,20 metara, te raspon 208 metara.

Golićeva je podsjetila da na ovom mostu nije bilo značajnijih radova nakon njegove obnove 1946. godine i da je, s obzirom na značaj koji ima, neophodno izvršiti temeljnu sanaciju i omogućiti nesmetano i bezbjedno korištenje ovog infrastrukturnog objekta, saopšteno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović očekuje da će postupci za dobijanje građevinske dozvole biti završeni tokom marta kako bi se blagovremeno sproveo tender za izbor izvođača i već u maju započela sanacija.

On je podsjetio da je, prema sporazumu o finansiranju projekta donatorskim sredstvima, krajnji rok za upotrebu odobrenih sredstava 31. decembar ove godine.

Projekat sanacije mosta Kralja Aleksandara Prvog Karađorđevića biće finansiran u okviru realizacije infrastrukturnih projekata u jedinicama lokalne samouprave iz donatorskih sredstava Vlade Srbije. Za ovaj projekat odobreno je 600.000 evra, navodi se u saopštenju.

Most je izgrađen 1929. godine, bio je srušen u Drugom svjetskom ratu, a obnovljen je 1946. godine. Most je pod zaštitom kao istorijski spomenik.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske.

Simbolično, današnji sastanak održan je na isti dan kada je prije tačno 88 godina kralj Aleksandar Prvi Karađorđević svečano otvorio most koji je nazvan njegovim imenom, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije