Društvo

Golić: Unapređenje energetske efikasnosti u zdravstvenim objektima

Golić: Unapređenje energetske efikasnosti u zdravstvenim objektima
Foto: Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS | Golić: Unapređenje energetske efikasnosti u zdravstvenim objektima

BANJALUKA - Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da je u kontekstu pandemije virusa korona u 2020. godini intenzivirana realizacija više projekata koje finansiraju međunarodne finansijske institucije i organizacije, s osnovnim ciljem da se unapređenjem mjera energetske efikasnosti u zdravstvenim objektima poveća kapacitet za zbrinjavanje pacijenata.

Golićeva je, danas na ministarskom sastanku za pokretanje internet platforme za održiv i stabilan oporavak od kovida 19, rekla da indirektno te aktivnosti utiču na pokretanje privredne aktivnosti, čime se pomaže domaćim kompanijama da održe odgovarajući nivo poslovanja i postojeći broj radnika, saopšteno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Ona je navela da je BiH u posljednjih nekoliko godina posebnu pažnju posvetila unapređenju energetske efikasnosti u javnim objektima i smanjenju emisija štetnih gasova, što su pratila ulaganja od više desetina miliona evra u ovu oblast.

Obraćajući se učesnicima video-konferencije, Golićeva je napomenula da je pandemija virusa korona, usljed masovnog korištenja zaštitne opreme, dovela do značajnog povećanja količina medicinskog i infektivnog otpada, što je zahtijevalo brzu i efikasnu reakciju nadležnih institucija.

Golićeva je u svom izlaganju istakla da je putem Fonda za zaštitu životne sredine finansirana realizacija projekta za zbrinjavanje ovih vrsta otpada tokom pandemije u zdravstvenim ustanovama i bolnicama.

Ona je navela da je uticaj pandemije korona virusa na održivi razvoj zaštićenih područja i opstanak njihovih turističkih kapaciteta zahtijevao lokalno djelovanje, te je stanovništvo BiH, dodjelom turističkih vaučera, animirano da odmor sprovodi na domaćim destinacijama, što je doprinijelo ne samo održivosti nego i promociji prirodnih dobara i zaštićenih područja.

Golićeva je, između ostalog, govorila i o mjerama koje su, s ciljem ublažavanja negativnih posljedica širenja novog korona virusa, preduzete na institucionalnom nivou za pomoć poljoprivredi, a radi podsticanja i jačanja domaće proizvodnje i prerade hrane.

Učesnici konferencije su se saglasili da će razmjena informacija o politikama na ministarskom nivou podstaći lidere u borbi protiv klimatskih promjena i otvoriti put za uspjeh svjetskog samita o klimatskim promjenama COP 26, koji je planiran za novembar 2021. godine, navodi se u saopštenju.

Ministarskom sastanku za pokretanje internet platforme za održiv i stabilan oporavak od kovida 19, koju pokreće Vlada Japana, a podržava Okvirna konvencija UN za klimatske promjene, Golićeva je prisustvovala na poziv ministra za životnu sredinu Japana Šinđira Koizumija i izvršnog sekretara Okvirne konvencije UN za klimatske promjene Patrisije Espinoze.

Ciljevi ove internet platforme su razmjena iskustava i mjera na visokom nivou među državama radi izgradnje održivog i otpornog socio-ekonomskog sistema u procesu oporavka od kovida 19, i povećanje vidljivosti politika koje imaju visok uticaj na upravljanje višestrukim rizicima i nikoga ne ostavljaju izvan sistema zaštite, a takođe i davanja zamajca međunarodnoj saradnji u promijenjenim uslovima.

Učesnicima sastanka video-porukom obratili su se premijer Japana Šinzo Abe i generalni sekretar UN Antonio Guteres, a kao uvodničari su, između ostalih, govorili izvršni predsjednik Evropske komisije Frans Timermans, ministri Njemačke, Singapura, te zamjenik ministra za ekologiju i životnu sredinu Kine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije