Društvo

Goražde ostaje bez ljekara?

Goražde ostaje bez ljekara?
Foto: klix.ba | Goražde ostaje bez ljekara?

GORAŽDE - Članovi Sindikata doktora medicine i stomatologije, njih 50, a od toga 30 specijalista potpisali su otkaze o radu što bi sutra trebalo da uruče poslodavcima, nakon čega traje otkazni rok od sedam dana.

"Goražde će u tom slučaju ostati bez ljekara. Danas smo poslali urgenciju resornoj ministrici zdravstva u kojoj tražimo da se potpiše dogovoreni, usaglašeni kolektivni ugovor s doktorima medicine i stomatologije. Još prošlog četvrtka bilo je dogovoreno da se potpiše u ponedjeljak, čekali smo ovoliko dana, ništa se nije desilo", izjavio je za Klix.ba Fahrudin Balijagić, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije.

Zato su, kaže poslali urgenciju u kojoj su tražili da se očituju ili će svih 50 ljekara od čega 30 specijalista potpisati raskid ugovora o radu.

"Poslije toga nema doktora u Goraždu. Da pitamo predstavnike vlasti hoće li potpisati kolektivni ugovor koji smo usaglasili. Ja sam potpisao taj ugovor, čekamo još potpis ministrice po ovlaštenju vlade", rekao je Balijagić.

Podsjeća da je još prošle sedmice usaglašena satnica od 2,11 na koju su pristali jer je Fond zdravstvenog osiguranja u milionskim gubitcima, da je dogovoreno da se koeficijent poveća za 0,7 te da je riječ o ukupnom povećanju od nekih 350.000 KM na godišnjem nivou a da je prosječno povećanje plate za doktore oko 300 KM na osnovnu platu.

(Klix)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije