Društvo

Gosti oduševljeni konobarima s Daunom

Gosti oduševljeni konobarima s Daunom
Foto: N.N. | Gosti oduševljeni konobarima s Daunom

BANJALUKA - Reakcije gostiju su veoma pozitivne. Oni su oduševljeni novim konobarima i mnogi se žele fotografisati s njima. Ostavljaju im i bakšiš.

Rekla je ovo za "Nezavisne" Nina Pupić, vlasnica kafića "Eklektik", u čijem se ugostiteljskom objektu osobe sa Daunovim sindromom u subotu imale praktičnu nastavu za konobara.

"Pokazali su se kao odlični radnici", ističe Pupićeva, koja je po struci defektolog, i dodaje da će i naredne sedmice goste opet usluživati osobe sa Daunovim sindromom.

"Kad se završe ovaj projekat i praktična nastava imamo u planu da zakonski pogledamo na koji način bi bilo moguće zastalno zaposliti osobe s ovim simptomom", istakla je Pupićeva.

Naglašava da osobama sa Daunovim sindromom mnogo znači prilika da rade i da se osjete korisnim i ravnopravnim u društvu.

Iz Daun sindrom centra Banjaluka saopštili su da u pomenutom banjalučkom kafiću mladići i djevojke imali svoje prvo konobarsko služenje s pravim gostima.

"Napravili smo sporazum sa jednim ugostiteljskim objektom o stalnom radnom angažovanju konobara iz našeg centra", rekli su u ovom centru i dodali da su ih protekle sedmice posjetili i drugari sa Daunovim sindromom iz Beograda.

"Došli su u Banjaluku, gdje su prošli dio programa PAIN i naučili neke konobarske vještine, a nakon položene uvodne obuke za konobare dobili su istorijske sertifikate", rekli su iz Daun sindrom centra Banjaluka.

Podsjećamo, ugovor o otvaranju zajedničkog centra za rehabilitaciju lica sa Daunovim sindromom potpisali su u petak predstavnici banjalučkog Daun sindrom centra i beogradskog Udruženja za pomoć osobama sa Daunovim sindromom. Ovim ugovorom predviđena je rehabilitacija osoba s ovim sindromom, koja bi se odvijala u fazama - do sedme godine rehabilitacija bi se odvijala u Beogradu, a od 19. godine pa nadalje u Banjaluci.

Zoran Jelić, upravnik Daun sindrom centra Banjaluka, rekao je da je projekat osposobljavanja osoba sa Daunovim sindromom u njihovom centru započet još 2016. godine.

"Naš centar prenio je model dobre prakse iz EU, odnosno rehabilitacioni program PAIN. Cilj je da se lica sa Daunovim sindromom osjete društveno korisnim, te da im se da pravo na samoizbor, za stvaranje ličnog identiteta u skladu sa njihovim mogućnostima", kazao je Jelić ranije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije