Društvo

Grad Doboj prvi put plaća vantjelesnu oplodnju

Grad Doboj prvi put plaća vantjelesnu oplodnju
Foto: pixabay.com | Grad Doboj prvi put plaća vantjelesnu oplodnju

DOBOJ - Pandemija virusa korona nije spriječila Udruženje porodica sa problemom steriliteta "Novi život" da nastavi borbu za 18 bračnih parova kojima je potrebna finansijska pomoć za odlazak na vantjelesnu oplodnju te su lokalnu dobojsku vlast uspjeli da ubijede da sufinansira ovaj medicinski tretman.

"Šta god da bude, bilo kakva vrsta finansijske pomoći će parovima značiti s obzirom na to da do sada naš grad nije izdvajao nikakva sredstva. Znači, s te strane nismo imali nikakvu vrstu pomoći. Imali smo obećanja, ali se prosto neke stvari moraju izdefinisati da bismo, eto, na kraju mogli da se obratimo javnosti i kažemo da naš grad sufinansira ili finansira od sada jedan pokušaj vantjelesne oplodnje", kazala je Aleksandra Sofrenić, predsjednica Udruženja porodica sa problemom steriliteta "Novi život".

Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja, rekao je da su se dogovorili da će Udruženje napraviti ugovore sa određenim ustanovama koje obavljaju vantjelesnu oplodnju.

 "Neki odustaju, ali ja ih pozivam da ne odustaju, da probaju i u inostranstvu, znam da je u Češkoj, odnosno u Pragu, mnogo parova uspješno završilo vantjelesnu oplodnju. Mi smo spremni i to zajedno da subvencionišemo, da nađemo odgovarajuća rješenja. Iako su prilivi u budžetu znatno manji, mi nećemo odustajati od pronatalitetne politike, nećemo se ograničavati", poručio je Jerinić.

Tridesetak lokalnih zajednica u RS već pomaže bračnim parovima da se ostvare kao roditelji, a odnedavno je i najmlađa opština odlučila da izmijeni ranije usvojen pravilnik i da za četiri para koji su se već podvrgli vantjelesnoj oplodnji retroaktivno isplati po 2.000 KM, odnosno trećinu iznosa koji su potrošili za taj tretman.

"Javili su se oni koji su zaista dokumentovali, platili, koji su išli na vantjelesnu oplodnju, ali prije pravilnika, a mi smo donijeli izmjenu pravilnika, da ćemo za jednu trećinu i te parove obeštetiti po pitanju finansijskog davanja, jer imamo te zahtjeve. Smatramo da je to lijep, human i dobar gest", rekao je za "Nezavisne" Dušan Panić, načelnik Stanara.

Neke lokalne zajednice finansiraju kompletan iznos vantjelesne oplodnje.

"Tako, recimo, Trebinje čak finansira i donaciju koja je vrlo skupa, koja je jedna od procedura vantjelesne oplodnje, a ona košta oko 10.000 KM. Pozdravljam svaki pokušaj, odnosno svaki novčani iznos, jer nekome je zaista to možda malo, ali mnogo znači", navela je Aleksandra Sofrenić.

Bračni parovi koji žele da se ostvare kao roditelji kažu da je podrška vantjelesnoj oplodnji i te kako značajna za sve one koji sanjaju o potomstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije