Društvo

Gradi se bivak na planini Plješevici

Gradi se bivak na planini Plješevici
Foto: Ustupljena fotografija | Gradi se bivak na planini Plješevici

BIHAĆ - Članovi Udruženja "Zelene stope" iz Bihaća započeli su izgradnju planinarskog bivaka na atraktivnom lokalitetu Bijele stijene, na planini Plješevici, na dijelu kamenitog hrida odakle se pruža veličanstven pogled na kotlinu u kojoj je smješten grad na Uni.

Prema riječima Mirze Šišića, predstavnika ovoga udruženja, koje promoviše planinarstvo, te zdrav i sportski način života, sredstva za realizaciju projekta osigurana su od samog udruženja, te kroz donacije i sponzorstva.

"Svjedoci smo da već dugi niz godina na Plješevici nije izgrađen niti jedan objekat planinarske infrastrukture, a sjećamo se da nam je dom 'Pahuljica' izgorio u jeku migrantske krize. Ideja je došla spontano, jer je ovo potrebno za planinare i sve one koji pohode Plješevicu", istakao je Šišić.

Idejni projekat uradio je Dino Degremendžić, koji je istakao kako će se bivak po svome izgledu uklopiti u autentičan izgled planinskog krajolika.

"Objekat će poslužiti za sklonište svim planinarima, s obzirom na to da su na ovom području česti udari vjetra. Također, vodili smo računa da unutar objekta postoji iskoristiv prostor gdje se može smjestiti što veći broj planinara", kazao je Degremendžić.

Predstavnici ovoga udruženja ističu kako im u realizaciji projekta pomažu drugi planinari, kao i pripadnici Gorske službe spašavanja iz Bihaća. Izgradnja je otežana samim tim što se građevinski materijal ručno iz podnožja planine mora prebaciti na lokalitet gdje se odvijaju radovi. Planinarski bivak je objekat čija je svrha da planinarima pruži odmor ili privremeno sklonište od vremenskih nepogoda.

Plješevica je jedna od planina koje su omiljene destinacije za planinarstvo, premrežena je brojnim planinarskim stazama, te je posjećuje veliki broj planinara i zaljubljenika u prirodu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije