Društvo

Gradi se novi dom za mališane koji su ostali bez majke

Gradi se novi dom za mališane koji su ostali bez majke
Foto: N.N. | Gradi se novi dom za mališane koji su ostali bez majke

VELIKA KLADUŠA - U toku je izgradnja kuće za samohranog oca Elvedina Ahmetovića i njegovo četvoro maloljetne djece, u naselju Donja Grabovica, nadomak Velike Kladuše, a građevinski radovi se finansiraju humanitarnim sredstvima građana koji su odlučili da pomognu ovoj porodici.

Podsjetimo, ovdašnju javnost potresla je nedavna tragična i iznenadna smrt Indire Hozanović, Elvedinove nevjenčane supruge, koja je umrla u 37. godini. 

Ona je preminula u Kantonalnoj bolnici u Bihaću uslijed pucanja žuči, a njen suprug tvrdi kako joj nije pružena adekvatna medicinska pomoć u Domu zdravlja u Velikoj Kladuši, gdje su se u više navrata obraćali, što su negirali iz te zdravstvene ustanove.

Otac i četvoro male djece žive u teškim ekonomskim prilikama, u staroj i oronuloj kući, pa se ukazala potreba za izgradnjom novog doma za njih.

Aktivnosti u vezi s izgradnjom kuće vodi Udruženje "Gliničari" iz mjesta Glinica, kod Velike Kladuše, a predsjednik ovog udruženja Fikret Dukić kaže kako su u vrlo kratkom periodu uspjeli prikupiti oko 40.000 maraka. 

Dodaje kako je potom s jednom građevinskom firmom potpisan ugovor o izgradnji kuće na sprat, s visokim potkrovljem, za potrebe Ahmetovića. 

Radovi su nedavno počeli i odvijaju se ubrzanim tempom, a Dukić ističe kako su, zahvaljujući Centru za socijalni rad u Velikoj Kladuši i lokalnim vlastima, u vrlo kratkom vremenu urađene sve potrebne aktivnosti oko izdvanja neophodne urbanističke i građevinske dokumentacije. 

"Planiramo da uz kuću izgradimo i štalu, u kojoj bi se mogla smjestiti stoka, a namjera nam je da podignemo i plastenik. Tako bi omogućili Elvedinu da dio prihoda može steći od poljoprivredne proizvodnje", ističe Dukić. 

Također, u akciju prikupljanja pomoći uključilo se i poznato udruženje "Pomozi.ba", koje je za potrebe Ahmetovića otvorilo humanitarni telefon te je vrlo brzo prikupljeno oko 60.000 maraka. 

Dio ovih sredstava će također biti utrošen za izgradnju kuće, a ostatak kako bi se Ahmetovićima pomoglo u nabavci svega drugog što im je potrebno za normalan život. 

Elvedin Ahmetović kaže kako se poslije smrti supruge našao u neizdrživoj situaciji jer sada sam mora brinuti o djeci. Inače, radi se o nezaposlenoj osobi koja povremeno obavlja sezonske poslove, svi žive u vrlo teškim uslovima, a on se povremeno bavi sezonskim poslovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije