Društvo

Gradilišta vape za inženjerima i armiračima

Gradilišta vape za inženjerima i armiračima
Foto: Ilustracija | Gradilišta vape za inženjerima i armiračima

BANJALUKA - Najčešće nepravilnosti koje je za devet mjeseci ove godine utvrdila Republička urbanističko-građevinska i ekološka inspekcija odnosile su se na nedostatak stalno zaposlenih građevinskih inženjera i kvalifikovanih građevinskih radnika na kontolisanim mjestima, potvrđeno je za "Nezavisne" u Inspektoratu RS.

"Po nalogu Inspekcije, subjekti kontrole su naknadno zaposlili četiri diplomirana inženjera raznih struka i 56 kvalifikovanih radnika", istakli su u Inspektoratu.

Prema njihovim riječima, utvrđene nepravilnosti su se odnosile i na nedostatak odgovarajuće prostorno-planske, urbanističko-tehničke i druge dokumentacije na nivou jedinica lokalne samouprave te na tekuća ispitivanja strateških materijala, betona i asfalta i posjedovanje atestne dokumentacije za isti.

Za devet mjeseci ove godine Inspekcija je u oblasti urbanizma i građenja izvršila 467 kontrola, od čega je 96 bilo sa utvrđenim propustima u radu.

"Između ostalog, u  17 slučajeva inspektori su zabranili obavljanje djelatnosti zbog neispunjavanja uslova za rad propisanih određenom licencom", pojasnili su.

Mile Petrović, sekretar Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala u Privrednoj komori RS, kazao je da je činjenica  da je sve manji broj kvalifikovanih radnika koji na adekvatan način mogu odgovoriti radnim zadacima u oblasti građevinarstva. Naveo je da je sve manje i mladih koje ova vrsta posla zanima da bi mogli preuzeti znanje od starijih iskusnih radnika, a koji su pred zalaskom radne karijere.

Kazao je da će privredna društva iz oblasti građevinarstva u  RS  u narednoj, kao i prethodnoj  građevinskoj sezoni imati  ogromnih problema u pogledu nedostatka stručne i kvalifikovane radne snage.  Upozorio je da domaća preduzeća imaju ogroman problem s nedostatkom stručne radne snage, te da je teško očekivati da će se iz domaćih resursa stanje u narednom periodu popraviti, iako, kako kaže,  u sektoru građevinarstva stalno dolazi do povećanja zarada radnicima.

Istakao je da je nedostatak radnika evidentan u svim fazama u procesu izgradnje građevinskog objekta, pa tako nedostaje kranista, zidari, tesara, armirača, fasadera, keramičara, molera, montera elektroenergetskih postrojenja i drugih.

Dodao je da najveća opasnost u budućem periodu jeste problem odlaska stručnjaka svih zanimanja u oblasti građevinarstva u zemlje EU.

"Jedan od načina prevazilaženja ovog problema je prekvalifikacijom radnika nepotrebnih tržištu rada za zanimanja koja su potrebna privredi - dakle programima osposobljavanja odraslih", smatra Petrović.

Dragana Vrabičić, predsjednica Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti RS, navela je da je evidentan nedostatak radne snage u građevinarstvu.

"Logično je da će ako u jednoj firmi jedan čovjek radi posao koji bi trebalo da rade trojica taj posao da trpi i da će da se dešavaju stvari koje se ne bi inače dešavale i logično je da jedan za trojicu ne može vući", naglasila je Vrabičićeva.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije