Društvo

Građani BiH jedu provjerenu hranu

Građani BiH jedu provjerenu hranu
Foto: Srna | Građani BiH jedu provjerenu hranu
Srna

SARAJEVO - Građani BiH jedu hranu koja je provjerena, izjavio je danas u Sarajevu direktor Agencije za bezbjednost hrane BiH DŽemil Hajrić.

Na današnjem predstavljanju smjernica namijenjenih nadležnim institucijama u sistemu bezbjednosti hrane u BiH i subjektima u poslovanju sa hranom, Hajrić je rekao da se one tiču higijene procesa i praksi u sektoru peradarstva, ispitivanja kvaliteta meda, kontrole pesticida i kontrole prehrambenih aditiva.

On je podsjetio da je predstavljanje smjernica redovna aktivnost koju Agencija za bezbjednost hrane sprovodi posljednjih godinu i po dana, u saradnji sa USAID/Farma dva projektom i projektom u okviru Švedske agencije za međunarodni razvoj.

"Mnogo aktivnosti odnosilo se na pripremu novog zakonodavnog okvira u vezi sa izmjenama i dopunama pravilnika o mikrobiološkim kriterijumima, koji su bili jedan od uslova izvoza peradi u EU", rekao je Hajrić novinarima.

On je dodao da ovi dokumenti predstavljaju vid podrške Agencije za bezbjednost hrane BiH subjektima u poslovanju sa hranom i nadležnim institucijama u sprovođenju propisa o hrani, čime se štiti zdravlje i interes potrošača u BiH i podržava poslovanje i razvoj prehrambenog sektora.

Hajrić je rekao da su za inspekcijske službe u BiH, Republike Srpske i Federacije BiH, uključujući i kantone, kao i za subjekte u poslovanju s hranom, organizovane serije treninga koji se tiču procedura sprovođenja novog zakonodavnog okvira.

On je istakao da sistem bezbjednosti hrane ne funkcioniše više tako što se kontrolišu finalni proizvodi, već se odnosi na tok proizvodnje hrane da bi se na vrijeme moglo reagovati ukoliko se uoče neke nepravilnosti.

Šef Odjeljenja za ekonomski razvoj pri Misiji USAID-a u BiH Endru Bogel pojasnio je da se dvije nove smjernice odnose na izvoz pilećeg mesa, a ostale na proizvodnju meda i kontrolu pesticida u hrani.

Bogel je rekao da ovi standardni dolaze u najbolje vrijeme, s obzirom da je BiH nedavno dobila odobrenje za izvoz pilećeg mesa u EU.

Sekretar Asocijacije za prehrambenu industriju u Spoljnotrgovinskoj komori BiH Tijana Muhamedić ocijenila je da će smjernice unaprijediti poslovanje izvoznika i kompanija unutar BiH.  

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 2

Zlacana

Peva nekoj stvari. Pre svega nema dovoljno inspektora, niti dovoljno laboratorija, koje mogu proveriti, ispravnost namirnica, a naročito sastav gotovih ili spremljenih. Time sva priča o zdravoj hrani pada u je dobra nagrada za ovakvu priču.

Карамбуле

Ова сподоба очито никад није ни чула за ријеч стид или срамота а поготово да зна шта то значи.

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije