Društvo

Građani BiH samo u Srbiju ulaze bezuslovno

Građani BiH samo u Srbiju ulaze bezuslovno
Foto: Arhiva | Građani BiH samo u Srbiju ulaze bezuslovno

BANJALUKA - Državljani BiH bezuslovno mogu da uđu jedino u Srbiju, dok su neke zemlje, kao što su Hrvatska i Crna Gora, koje su tokom ljetnog perioda relaksirale mjere na granicama, ponovo pooštrile uslove koje stranci moraju ispuniti prilikom ulaska na njihovu teritoriju, a Švedska je u potpunosti zatvorila granicu za bh. građane.

Naime, sada se prilikom ulaska u Hrvatsku, zbog pogoršanja epidemiološke situacije, pored negativnog PCR testa ne starijeg od 72 sata, ili antigenskog testa ne starijeg od 48 sati, ili dokaza o prebolovanom virusu korona napravljenog unazad 270 dana, a starijeg od 11 dana od dana dolaska na granični prelaz, te potvrde o vakcinaciji sa obje doze vakcina koje su odobrene u EU, potrebno je predočiti i valjan razlog ulaska na teritoriju te države.  Da je valjan razlog izuzetno bitan na granici sa Hrvatskom, potvrdila je sagovornica "Nezavisnih novina", koja kaže da je krajem prošle sedmice zbog poslovnih obaveza putovala u Zagreb. 

"S obzirom na to da nisam vakcinisana, uradila sam brzi antigenski test, a dan prije sam i online provjerila da li je došlo do nekih promjena po pitanju ulaska. Uvjerila sam se da je sve isto, međutim po dolasku na granični prelaz Stara Gradiška, tražili su mi razlog zbog kojeg putujem u Zagreb, navodeći da bez obzira na test ili potvrdu o vakcinaciji sada moramo imati i opravdan razlog ulaska", kazala je Nevena V. Dodala je da je, na sreću, imala pozivno pismo, sa mjestom gdje će biti smještena, te da su je nakon višeminutnog čekanja pustili da pređe granicu.

Putnici u tranzitu, uz obavezu napuštanja Hrvatske u roku od 12 sati od ulaska, nisu dužni predočiti navedene uslove. Prema podacima Ministarstva spoljnih poslova BiH (MSP BiH), bh. građani koji se zapute u Crnu Goru, iako su ranije mogli bez puno uslova da uđu u ovu zemlju, sada moraju priložiti jedan od dokaza iz nacionalne digitalne kovid potvrde, a to su potvrda o vakcinaciji vakcinama koje je SZO odobrila kao i ruskom vakcinom sputnjik V, negativan PCR ne stariji od 72 časa, antigenski test ne stariji od 48 sati, kao i potvrda da ste prebolovali virus korona. Bez ovih uslova u Crnu Goru mogu da uđu samo građani BiH koji su u tranzitu. Iste uslove bh. građani moraju ispuniti i prilikom prelaska bugarske granice, gdje im takođe ove potvrde nisu potrebne ako su u tranzitu. S druge strane, pri ulasku u Albaniju ili za tranzit kroz ovu zemlju potrebno je ispuniti sve navedene uslove.

Prema podacima MSP BiH od 01. septembra ove godine, pri ulasku na teritoriju Sjeverne Makedonije potrebno je priložiti iste dokaze da niste oboljeli od kovida-19 kao i prilikom prelaska crnogorske granice. Za ulazak putnika u Sloveniju bez karantina vrijediće evropska digitalna potvrda o vakcinisanju (priznaju se sve vakcine koje su dostupne u BiH), ili digitalna potvrda trećih država, sa QR kodom, a osnovni kriterijum za ulazak je da je osoba preboljela kovid, da je vakcinisana ili da se testirala PCR ili HAT testom, koji mora biti negativan. 

Kada je riječ o zemljama zapadne i sjeverne Evrope, prije nekoliko dana Vlada Švedske je donijela odluku kojom se građanima BiH zabranjuje putovanje u ovu zemlju, osim osobama sa stalnom dozvolom boravka ili onima koji imaju neodložnu potrebu da putuju, uz uslov da imaju negativan test na virus korona. Ova odluka u skladu je s najnovijom preporukom Savjeta Evropske unije zemljama članicama, a donesena je nakon promjena epidemiološke situacije u BiH. Osim BiH, zabrana je uvedena i za građane Moldavije, a ova odluka ostaće na snazi do 31. oktobra 2021. godine.

Kada je riječ o drugim zemljama EU, Njemačka je 12. septembra 2021. godine BiH stavila na listu visokorizičnih zemalja, čime su ponovo uvedena ograničenja putovanja za građane BiH, te su omogućena za osobe koja imaju odobren boravak u Njemačkoj, državi članici EU ili zemlji članici Šengenskog sporazuma, kao i članovima njihove uže porodice. 

"Ulazak iz BiH za osobe koje nemaju odobren pomenuti boravak nije dozvoljen, osim u slučajevima kada postoji posebna i hitna potreba za putovanjem ili u slučajevima potpune vakcinacije vakcinama koje su dozvoljene u EU", navodi se u podacima MSP BiH. Takođe, ako imate posebnu ili hitnu potrebu da uđete u Njemačku, osim potvrde o vakcinaciji, možete priložiti negativan PCR test ili antigenski test ili potvrdu da ste prebolovali kovid-19. 

BiH je i na češkoj listi visokorizičnih zemalja, te je ulazak omogućen samo bh. državljanima koji imaju dozvolu za kratkoročni ili dugoročni boravak, kao i za osobe koje su potpuno vakcinisane određenim tipovima vakcina, a ako nemate ovo dvoje, onda morate ispuniti iste uslove koje traži većina evropskih zemalja, a koje smo ranije u tekstu naveli.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije