Društvo

Građani Bihaća traže izmještanje migranata iz središta grada

Građani Bihaća traže izmještanje migranata iz središta grada
Foto: N.N. | Građani Bihaća traže izmještanje migranata iz središta grada
Fena

BIHAĆ - „Određivanje smještajne lokacije za migrante i izbjeglice izvan središta grada i njihovo izmještanje na tu lokaciju najkasnije do marta 2019. godine", najistaknutiji je zahtjev Inicijativnog odbora građana Bihaća s večerašnjeg protestnog skupa na Gradskom trgu.

„Insistiramo na nastavku onemogućavanja priliva novog broja migranata na područje Unsko-sanskog kantona (USK). U tome maksimalno podržavamo kantonalnu vladu i policiju. Zbog toga apelujemo i na Željeznice Federacije BiH i autobusne prijevoznike da nam prestanu dovoziti osobe bez ikakvih dokumenata", rekao je Sej Ramić iz Inicijativnog odbora građana Bihaća.

Dodao je i kako su građani nezadovoljni trenutnim angažmanom Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

„Ne želimo od njih neefikasnost i netransparentnost, nego pomoć  u  skladu sa zakonima Evropske unije. Nigdje se u Evropi ne formiraju privremeni prihvatni centri unutar od 20 kilometara od granice s Evropskom unijom, osim u Bihaću i Velikoj Kladuši. Je li to samo za nas ne vrijede evropski standardi i zakoni", Ramićevo je pitanje za predstavnike IOM-a.

Senad Zanačić iz Inicijativnog odbora građana Bihaća još jednom je ponovio da građani nisu i nikada neće protestovati protiv migranata i izbjeglica, nego da na ovaj način traže rješenje od nadležnih državnih institucija.

„Svi moraju znati da mi ne protestujemo protiv tih ljudi, nego protiv naših političkih lidera, koji nas sve zajedno ignorišu i ostavljaju u problemima. Jednostavno tražimo od svih nadležnih institucija da se maksimalno uključe u rješavanje trenutačne situacije, odnosno da se migrantima i izbjeglicama obezbijede humani boravišni uslovi van grada, te da se na taj način zaštite i građani Bihaća", dodao je Zanačić.

Građani Bihaća ponovo su apelovali i na Ministarstvo sigurnosti BiH, ali i na sve druge državne institucije „da se maksimalno zaštiti državna granica, kako bi se situacija s migrantima i izbjeglicama u Unsko-sanskom kantonu mogla staviti pod kontrolu".

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije