Društvo

Građani FBiH će uskoro vjerovatno plaćati veću cijenu za gas

Građani FBiH će uskoro vjerovatno plaćati veću cijenu za gas
Foto: Ilustracija | Građani FBiH će uskoro vjerovatno plaćati veću cijenu za gas

SARAJEVO - Ne dolazi u obzir predloženo poskupljenje gasa u FBiH za 31,3 posto, ali se može uzeti u razmatranje povećanje za tri do pet posto, kategoričan je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

Podsjećamo, kompanija "BH gas" zatražila je da od 1. januara podigne cijenu ovog energenta za 31,3 posto za građane u Federaciji BiH, a Džindić kaže da je dopis u kojem je rečeno da ima elemenata za povećanje cijene gasa, ali ne za 31,3 posto, upućen Federalnom ministarstvu trgovine, pa će Vladi FBiH vjerovatno biti predloženo povećanje tri do pet posto ili će Ministarstvu energije, rudarstva i industrije biti vraćeno da razmotri i predloži konkretnu mjeru. Ističe da je "BH gasu" i prije Nove godine rečeno da ne dolazi u obzir povećanje cijene gasa za 31,3 posto.

Lela Glibo iz Ministarstva trgovine FBiH kazala je juče "Nezavisnim" da ovo ministarstvo ne može da odgovori na zahtjev "BH gasa" jer je on nepotpun i nemaju mišljenje Ministarstva energetike, industrije i rudarstva FBiH.

"O svemu tome trebalo bi da odlučuje Vlada FBiH. Mi možemo dati preporuku da plin ne poskupi s datumom koji 'BH gas' traži, nego s nekim drugim, i da procenat bude manji", kazala je Glibo.

Jasmin Salkić, direktor "BH gasa", kazao je da će do korekcije morati doći jer sa starom cijenom postaje nemoguće poslovati. Naime, riječ je o povećanju veleprodajne cijene gasa prema distributivnim kompanijama.

Iz "BH gasa" kažu da su nakon odluke Nadzornog odbora te firme uputili zahtjev i obrazloženje prema Ministarstvu energije, rudarstva i industrije i Ministarstvu trgovine. Kroz ovaj zahtjev je traženo povećanje veleprodajne cijene gasa sa 495 na 650 KM/1000 Sm3. Nakon toga, zatraženo je dodatno obrazloženje Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, te je u odgovoru dodatno obrazložen kompletan zahtjev, kao i dokumentovani pokazatelji na kojima se zahtjev zasniva.

"Predmetno povećanje je isključivo zasnovano na porastu cijena nafte i naftnih derivata u 2018. godini, a slijedom toga došlo je do direktnog povećanja ruske nabavne cijene gasa. Ovaj trend povećanja ruske cijene je bio i u dijelu 2016, 2017. i 2018. godine te je u ovom periodu ruska cijena gasa povećana za čak 100 posto", saopšteno je iz "BH gasa", te upozoravaju da se ova firma suočava s enormnim gubicima na razlici u cijeni između nabavne i prodajne cijene gasa, koji u januaru na dnevnoj bazi iznose otprilike 80.000 KM, te su organi kompanije odlučili podnijeti zahtjev za korekciju veleprodajne cijene gasa. Navode i kako je veleprodajna cijena gasa u Republici Srpskoj u posljednjih šest mjeseci povećana sa 435 KM na 654 KM/1000 Sm3, što čini povećanje od više od 50 posto.

Gordana Bulić, predsjednica Udruženja potrošača koje djeluje na području FBiH, kaže da će poskupljenje plina biti veliki udar na džepove potrošača.

"Budžet potrošača ne može se povećati preko noći kako 'BH gas' može povećati cijene zemnog gasa. Posebno apelujemo na resorna ministarstva da pronađu način da pospješe energetsku efikasnost o kojoj stalno govore tako što će omogućiti da ne dođe do velikog poskupljenja gasa. Ovo poskupljenje uticaće na sve", kaže Bulićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije