Društvo

Građani RS podržali inicijativu za promjenu Zakona o igrama na sreću

Građani RS podržali inicijativu za promjenu Zakona o igrama na sreću
Foto: N.N. | Građani RS podržali inicijativu za promjenu Zakona o igrama na sreću

Građansku inicijativu za pravedno oporezivanje, koju su u cilju izmjene Zakona o igrama na sreću pokrenuli privatni priređivači iz Republike Srpske, već prvog dana potpisalo je više od 3.000 ljudi, čime je u startu ispunjen uslov da njihov prijedlog uđe u skupštinsku proceduru.

Posljednje izmjene Zakona o igrama na sreću su u toj mjeri ugrozile tržište da su čak i obični građani uvidjeli štetnost novih propisa i odlučili da stanu uz privatne priređivače koji su za njih obezbjeđivali više od 10.000 radnih mjesta, a BDP-u Republike Srpske doprinosili sa 4 odsto.

O riješenosti građana da se stane na put pogubnoj pravnoj regulativi, koja je omogućila uspostavljanje monopola na tržištu, procvat sive ekonomije i podstakla maloljetničko klađenje, svjedoči upravo broj u kom su podržali ovu inicijativu.

Kako je novi Zakon uveo mogućnost postavljanja terminala za igre na sreću u svim ugostiteljskim objektima u zemlji, jedan od glavnih ciljeva inicijative jeste da se ona ukine, kako bi se spriječilo maloljetničko kockanje.

S obzirom da je minimalni cenzus građana već ispunjen, prijedlogom za izmjenu Zakona koji budu upućen Narodnoj skupštini, zahtijevaće se da se privatnim kompanijama vrati pravo da priređuju elektronske igre na sreću, i to na konkurentnom tržištu, na kom Narodna lutrija ne uspostavlja monopole.

Domaći licencirani priređivači i građani tražiće i da se za učešće u internet igrama na sreću ponovo omogući korišćenje gotovine, budući da su prethodne izmjene zakona protivustavno ograničile kanale plaćanja samo na elektronsko plaćanje, što je bila samo još jedna u nizu mjera koje su direktno ugrozile domaće kompanije, pogodujući inostranim nelicenciranim priređivačima.

Nakon decenija nastojanja da se industrija igara na sreću reguliše propisima koji će spriječiti njene negativne posljedice i staviti pod kontrolu one priređivače čija je poslovna politika zgrtanje novca po svaku cijenu, u Republici Srpskoj uloge su zamijenjene, budući da je ovog puta zakonodavac bio taj koji je svom procentu zarade podredio državni i društveni interes.

Srećom, građani su prepoznali zalaganje domaćih priređivača da se u Republici Srpskoj ponovo uspostavi vladavina prava, što daje nadu da će nezakonite akcije koje je u proteklom periodu preuzimao državni vrh RS biti obustavljene, a učinjena šteta popravljena.

Potpisivanje građanske inicijative trajaće do 22. avgusta na svim uplatnim mjestima domaćih priređivača igara na sreću, kao i u centrima većih gradova, gdje građani mogu da daju svoj doprinos borbi urušavanja domaćeg privrede u korist inostranih kompanija i pomognu da se ukinu postojeća katastrofalna zakonska rješenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije