Društvo

Građani Sarajeva traže smjenu Vlade FBiH, Savjeta ministara i nabavku vakcina

Građani Sarajeva traže smjenu Vlade FBiH, Savjeta ministara i nabavku vakcina
Foto: Nedžad Uglješa | Građani Sarajeva traže smjenu Vlade FBiH, Savjeta ministara i nabavku vakcina

SARAJEVO – U Sarajevu su počeli protesti "Borba za život" kolona je formirana kod Zemaljskog muzeja, glavna cesta je blokirana, a u koloni su građani, ali i automobili.

Građani kažu da je razlog za proteste to što se Vlada FBiH ne bavi ključnim stvarima, što ne nabavlja vakcine i što ljudi ostaju bez posla.

Kolona je krenula prema Parlamentarnoj skupštini  BiH, a predviđeno je da učesnici protesta odaju počast svima koji su izgubili život od posljedica  virusa korona.

Protesti, kažu građani, žele ukazati na činjenicu da se vlasti ne bave građanima i njihovim životima.

Organizatori traže hitne ostavke Vijeća ministara i Vlade FBiH i nabavku vakcina.

Nejra Latić-Holusić, organizatorica protesta, kaže da bi ostavili rok do 13. aprila i da ukoliko se to ne desi, vlasti treba da očekuju veće aktivnosti.

Aida Feraget, jedna od organizatorica, kazala je da ovo danas može dati odgovor na vječno pitanje "šta žene žele", žene žele život i odgovornost, a priliku za život vide u smjeni Vlade FBiH, ali i Vijeća ministara.

"Tužno je da ni jedna politička partija nije dala odgovor, nije dala prijedlog. Ovu stotinu automobila na ulici shvatam kao strah", kazala je Feraget.

Ističe da svi treba da postupe po zahtjevu naroda, svi se "busaju u prsa“"da su tu za narod, evo im sad naroda pa neka im kaže.

"Dajte ostavke, spašavajte nam živote“, poruka je Aide Feraget.

Okupljeni traže život dostojan čovjeka, i smatraju da su vakcine te koje bi vratile građane u život. Oni nose transparente na kojima piše "Hoću vakcine", "Ostavka Vlade FBiH" i "Igra je gotova".

Građani polako pristižu pred Vladu FBiH, a već skandiraju "Fadile lopove", kao i "Ostavke, ostavke", javlja novinar "Nezavisnih" sa mjesta događaja. Jednostavni su zahtjevi građana ispred zgrade Vlade Federacije BiH, traže da rukovodstvo Vlade izađe napolje.

Tu su i policijska vozila, kao i specijalci pod punom opremom.

Na pojedinim automobilima je ispisano "Čipuj i nas Mandiću", s obzirom da se ministar zdravstva Vjekoslav Mandić među prvim vakcinisao u FBiH.

Maja Gasal-Vražalica, jedna od organizatorica protesta, rekla je da nemaju danas megafone, ne govore, ali su pred Vladom FBiH odali počast svim umrlim od korone. Kaže da je tu veliki broj osoba koje su izgubile svoje najmilije. Dodaje da ne žele da idu u susjedne zemlje da se vakcinišu.

"Plaćamo u budžet ove zemlje i tu treba da dobijemo vakcine", kaže Gasal-Vražalica.

Podsjećanja radi, u toku je postupak koji se vodi zbog nanavke respiratora iz Kine, a osumnjičeni u ovoj aferi su i premijer FBiH Fadil Novalić, ali i njegova zamjenica Jelka Milićević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije