Društvo

Migrantska kriza u USK prijeti da izmakne kontroli

Migrantska kriza u USK prijeti da izmakne kontroli
Foto: Anadolija | Građani u USK se samoorganizuju zbog migranata: Situacija prijeti da izmakne kontroli

VELIKA KLADUŠA - Stanje s migrantskom krizom na području Unsko-sanskog kantona (USK) prijeti da izmakne kontroli nakon što su se mještani nekoliko velikokladuških mjesnih zajednica samoorganizovali i tokom večernjih sati u ponedjeljak vratili autobuse koji su dovozili migrante u ovaj grad.

Tako su u utorak na lokalitetu Skokovi, na ulazu u ovu općinu, mještani zaustavili autobus koji saobraća na redovnoj liniji između Sarajeva i Velike Kladuše. Prema riječima očevidaca, u autobusu se nalazio veliki broj migranata, što je razljutilo građane, pa je autobus vraćen u smjeru odakle je došao.

Također, na lokalitetu Purići isto se dogodilo s autobusom koji saobraća između Bihaća i Velike Kladuše i vozilo je vraćeno, a migrantima je onemogućeno da se iskrcaju. Na licu mjesta bio je i veći broj pripadnika MUP-a USK koji, međutim, nisu intervenisali, a tokom noći građani su se razišli te je situacija normalizirana. Prema riječima Esada Šabanagića, novinara i publiciste iz Velike Kladuše, građani se samoorganizuju putem društvenih mreža, pa se tako najavljuju nove blokade saobraćajnica kako bi se spriječio dolazak ilegalnih stranih državljana.

"Kladuščani već duže vrijeme žive pod okupacijom i odlučili su da više ne trpe. Kada anarhija postane zakon, logično je da otpor postaje dužnost. Građani pozivaju na uspostavljanje kontrolnih punktova radi stalne kontrole dolaska migranata. U svakom slučaju, ovo su nemili događaji i ko zna šta će se sve izroditi iz njih", kaže Šabanagić. Prema njegovim riječima, u posljednjih nekoliko dana priliv migranata postao je masovan i oni na sve moguće načine dolaze na područje Velike Kladuše. Predsjedavajući Općinskog vijeća u Velikoj Kladuši Fikret Bašić ističe kako trenutna situacija zahtijeva hitnu intervenciju i djelovanje nadležnih institucija. "Općinsko vijeće je još prije dvije godine donijelo odluku kojom se traži izmještanje svih migranata s teritorije Velike Kladuše. U ovakvoj situaciji vidimo da Bihać i Velika Kladuša najviše trpe i bilo bi fer i pošteno da i druge lokalne zajednice, kako u Unsko-sanskom kantonu, tako i u cijeloj državi, podijele teret migrantske krize i prime određen broj migranata", kaže Bašić.

Strpljenje zbog migrantske krize gube i građani Bihaća, pa se putem društvenih mreža Bišćani pozivaju da prisustvuju velikom protestnom skupu koji bi trebalo da bude organizovan u narednu subotu na gradskom trgu. Cilj protesta je, kako navode organizatori, promjena trenutnog stanja, sklanjanje stranih državljana s ulica Bihaća i njihov humani smještaj. Prema posljednjim procjenama policije, u postojećim prihvatnim centrima na području Unsko-sanskog kantona nalazi se oko 3.000 osoba, dok je oko 4.000 migranata koji borave u urbanim dijelovima Bihaća, Velike Kladuše i Cazina ili na periferiji ovih gradova. Migranti su bez smještaja i borave na otvorenom ili u napuštenim i devastiranim stambenim ili privrednim objektima. Raste broj krivičnih djela čiji su oni počinioci, a time i nezadovoljstvo građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije