Društvo

Požar kod Tuzle lokalizovan, potrebno procesuirati odgovorne za paljenje

Požar kod Tuzle lokalizovan, potrebno procesuirati odgovorne za paljenje
Foto: Tuzlanski ba | Gradonačelnik Tuzle: Što prije procesuirati ljude odgovorne za požar

TUZLA - U velikom požaru koji je prekjučer poslijepodne prvo izbio na lokalitetu Kužići u naselju Miladije u Tuzli srećom nema povrijeđenih, a ogromnim naporima vatrogasaca i građana koji su im pomagali spriječena je katastrofa da vatra zahvati kuće.

Kuće su bile ugrožene, ali brzom intervencijom vatrogasaca i svih koji su pomagali su  spasene.

"Očekujem od organa pravosuđa i policije da što prije otkriju i procesuiraju ljude koji su svojim neodgovornim ponašanjem juče izazvali više požara, a posebno veliki požar u naseljima Ravna trešnja, Kužići i Husino, čije gašenje još traje. S obzirom na to da je bio ugrožen veći broj kuća i pomoćnih objekata, a požar je uznemirio građane, lokalna vlast najavljuje da će pooštriti mjere i da će svako ko zapali i najmanju kamaru granja biti prijavljen nadležnima", naglasio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, te istakao da, na svu sreću, nije bilo povrijeđenih, ali će materijalna šteta biti velika.

Požar je prvo zahvatio veliku površinu šume od Kužića prema naseljima Ravna trešnja i Husino. Vatrogasci pričaju da su ga nadljudskim naporima pokušavali ugasiti. Posebno je bilo teško jer je jak vjetar vatru širio dalje. Profesionalna vatrogasna jednica Tuzla pozvala je i vatrogasce koji su imali slobodan dan da pomognu te su upotrijebljena sva raspoloživa materijalno-tehnička sredstva.

"Zahvaljujem našim sugrađanima koji zaista vole ovaj grad. Došli su da nam pomognu u večernjim satima da lokalizujemo što prije ovaj požar. Nije nijedna kuća izgorjela. Nemamo povrijeđenih na terenu i to nam je plus. Naša organizacija posla je bila savršena", rekao je za "Nezavisne" Jasmin Jahić, starješina Profesionalne vatrogasne jedinice Tuzla.

Jahić je naglasio da su se tuzlanskim vatrogascima ponudile vatrogasne brigade iz drugih opština, ali nije bilo potrebe da i oni dolaze.

Vatrogasci su jučer obilazili lokalitet od Ravne trešnje do Husina da provjere gdje još ima panjeva koji tinjaju da se požar ne bi ponovo aktivirao.

Mirza Hurić, mještanin Kužića, rekao je da se narod iz kuća koje su bile blizu požara bio uspaničio.

"Ljudi su izlazili iz kuća i gasili požar sa vatrogascima, strah je bio, veliko je to naselje", rekao je on.

Uzrok požara zasad zvanično nije poznat, ali vatrogasci sumnjaju da je u pitanju namjerna paljevina nekih nesavjesnih sugrađana.

Dežurni tužilac i službenici MUP-a TK  će sa uviđajem početi čim se steknu potpuni uvjeti za to.

"Prema trenutnim informacijama, požari su lokalizovani i pod kontrolom su, ali nisu u potpunosti ugašeni na svim lokacijama. Istražitelji i tužilac će poduzeti sve  potrebne provjere kako bi se, prije svega,  utvrdili uzroci požara i šteta koja je pričinjena", rečeno je iz Kantonalnog tužilaštva TK.

Nezvanično, na društvenoj mreži Facebook pojavile su se fotografije tri osobe koje stoje na mjestu izbijanja požara u Kužićima, a autor fotografija tvrdi da su to osobe koje su odgovorne za izbijanje požara te da ih je on ranije vidio na tom mjestu i fotografisao.

Inače, prema izvještajima operativnih centara civilne zaštite sa područja Tuzlanskog kantona, vatrogasne jedinice u protekla 24 sata, osim nekoliko tehničkih, imale su 32 intervencije na gašenju požara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije