Društvo

Gradska uprava Bijeljina: "Ne" istraživanju litijuma u Suvom Polju

Gradska uprava Bijeljina: "Ne" istraživanju litijuma u Suvom Polju
Foto: N.N. | Gradska uprava Bijeljina: "Ne" istraživanju litijuma u Suvom Polju

BIJELJINA - Gradska uprava grada Bijeljina nedavno je odbila molbu za izdavanje saglasnosti za apliciranje i dobijanje istražnih prava za izvođenje detaljnih geoloških istraživanja bora i litijuma na području bijeljinske mjesne zajednice Suvo Polje.

Saopšteno je to danas uz Gradske uprave grada Bijeljina, odakle uvjeravaju da s pažnjom prate situaciju u vezi s najavljenim otvaranjem rudnika litijuma na teritoriji Loznice u Srbiji i moguće posljedice koje bi rad rudnika imao za prirodno okruženje u Semberiji.

"Imajući u vidu da Gradska uprava nije dobila dovoljno informacija, niti ima odgovarajući zakonski pravni osnov za izdavanje tražene saglasnosti, molba je odbijena", naveli su iz Gradske uprave grada Bijeljina.

Kako dodaju, lokalne samouprave nemaju jasno utvrđenu nadležnost u rješavanju ovakvih zahtjeva, ali imajući u vidu da eventualne posljedice najviše osjeća stanovništvo u lokalnim zajednicama, Gradska uprava zahtijeva da se prilikom izdavanja dozvola za istraživanje i eksploataciju ruda insistira na strogom poštovanju zakonskih odredaba i odgovornom pristupu zaštiti životne sredine.

"S obzirom na to da ove aktivnosti, po svom obimu i mogućim posljedicama, prevazilaze granice grada Bijeljina, ali i Republike Srpske, odnosno BiH, Gradska uprava očekuje i poziva organe Republike Srpske i BiH da preduzmu sve mjere kako zdravlje stanovništva i očuvanje zdrave životne sredine ne bi bili dovedeni u pitanje", saopšteno je iz bijeljinske Gradske uprave.

Podsjetimo, proteklih dana u Srbiji su ekološki pokreti organizovali proteste, na kojima su se aktivisti i građani usprotivili eksproprijaciji i najavljenom dolasku kompanije "Rio Tinto" u Srbiju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije