Društvo

Gradskim vlastima se ne sviđa boja fasade, u školu poslali inspekciju

Gradskim vlastima se ne sviđa boja fasade, u školu poslali inspekciju
Foto: Vesna Duka | Gradskim vlastima se ne sviđa boja fasade, u školu poslali inspekciju

BILEĆA - Nakon što su bilećki srednjoškolci konačno dobili tople učionice završetkom projekta UNDP – a, kojim je u potpunosti uređena energetska efikasnost objekta Srednjoškolskog centra "Golub Kureš", gradskim vlastima se nije svidjela plavo – bijela boja fasade, pa je u školu stigla nadležna inspekcija.

Iako su svi poslovi, pa i odabir boje, bili u nadležnosti investitora, a i "darovnom se konju u zube ne gleda", kako su zaključili mnogi profesori u SŠC "Golub Kureš", iz perspektive lokalnog urbanizma u Bileći je plavo-bijelo ruho objekta neprimjereno okolini. 

"Ostali smo zaprepašteni kada nam je stigla inspekcija iz našeg lokalnog Urbanizma koja je dala primjedbu na boju, iako je prije mjesec dana urađen prvi dio fasade i niko nije reagovao, da bi dva dana pred okončanje cjelokupnog posla stigla inspekcija iz Opštine da se uvjeri imamo li građevinsku dozvolu i projektnu dokumentaciju koju smo im pokazali", kaže direktorica Srednjoškolskog centra Zdravka Milićević.

Ona tvrdi da boja objekta uopšte nije ružna i da je u skladu sa igralištem koje je u blizini, izražavajući bojazan da sve ima i političku konotaciju, te da je vrlo čudno da boja ima prioritet nad toplim učionicama i normalnom odvijanju nastave koji su omogućili Vlada RS u saradnji sa UNDP.

"Mi imamo svu projektnu dokumentaciju ovjerenu od tri potpisivača i tu stoji da je boja po izboru investitora, a ako nam nalože da objekat prekrečimo, škola to ne može, opština finansira, pa ako to žele, što se nas tiče – neka kreče u šta god hoće, samo da je djeci udobno učiti“, dodaje ona.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno komunalne poslove Opštine Bileća Miloš Bošnjak, sa druge strane je novinarima kazao da se bilo koja promjena fasade smatra promjenom izgleda objekta, zbog čega se morala raditi dopuna projektne dokumentacije, napominjući da je u svemu prethodno odobrenje moralo da se traži od lokalnog Urbanizma, a u ovom slučaju, kako tvrdi, to nije urađeno.

On kaže da su u opštini opredjeljenja da se stvori estetski identitet grada, njegove  osobenosti sa arhitektonsko-estetskog stanovišta, te da su jarke boje poput plave, zelene, žute, crvene, tipične za skandinavske zemlje sa nedostatkom sunca, a da u Bileći odgovaraju blage i tople boje, a da su prilikom stavljanja fasade trebali da se konsultuju nadležni u Urbanizmu.

Kaže da ova škola nije jedini primjer za nepoštivanje izgleda fasada, te da oni ipak neće ponovo krečiti školu, jer to nije njihova nadležnost već nadležnost investitora, a da je njemu lično, kao bivšem đaku ove škole, drago što je riješena energetska efikasnost ovog objekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije