Društvo

Grupa aktivista iz Srbije stigla u Sarajevo

Grupa aktivista iz Srbije stigla u Sarajevo
Foto: N.N. | Grupa aktivista iz Srbije stigla u Sarajevo

SARAJEVO - Grupa aktivista iz Zrenjanina stigla je jutros u Sarajevo kako bi učestvovali na povorci ponosa, te pružili podršku aktivistima koji se bore za prava LGBTIQ osoba.

Autobus iz Srbije je stigao pod pratnjom do Narodnog pozorišta u Sarajevu, a aktivisti iz Srbije su se uputili prema Titovoj ulici, javlja novinar “Nezavisnih”.

Svi učesnici parade dobili su na papiru ispisane sigurnosne napomene da moraju slijediti instrukcije od policije, da se preporučuje da učesnici nakon završetka idu odmah svojim kućama, te da se izbjegava kretanje po gradu tokom dana.

Ukoliko neko od učesnika odluči ostati u centru nakon završetka povorke upute policije su da vodi računa o dešavanjima, te da bilo kakve sumnjive aktivnosti prijavi policiji, da sva vidljiva obilježja treba spremiti u neprovidnu kesu ili ruksak. Takođe se preporučuje da u narednim satima izbjegavaju Baš čaršiju, Koševo, Grbavicu ili Ilidžu, takođe i veće tržne centre.

Nezvanično saznajemo da se određene grupe navijača Željezničara i Sarajeva oklupljaju u nekim dijelvima grada.

Stefan koji je došao iz Londona, inače je porijeklom pola iz Hrvatske pola iz Srbije, kaže da ova povorka neće mnogo toga promijeniti ubrzo na ovim prostorima, te da nije dovoljno biti jedan dan slobodan u godini.

Dodao je da je bitno biti slobodan uvijek i da je to ono za šta se oni bore.

“Želim da nosim šta hoću, da budem šta hoću i da imam slobodu”, istakao je Stefan.

Na paradu je stigao i Damir Arnaut, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, te Božo Vrećo jedan od najboljih interpretatora modernog sevdaha.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije