Društvo

HNK: Ne znaju kako da ukinu dvije škole pod jednim krovom

HNK: Ne znaju kako da ukinu dvije škole pod jednim krovom
HNK: Ne znaju kako da ukinu dvije škole pod jednim krovom

SARAJEVO - Vlast u Hercegovačko-neretvanskom kantonu odugovlači postupak ukidanja dvije škole pod jednim krovom u Stocu i Čapljini, jer odgovorni ne znaju kako izvršiti presudu kojom im je ovo naloženo, te je diskriminacija osnovaca u ovim mjestima i dalje prisutna.

Istakli su to u Udruženju "Vaša prava", koje je još prije nekoliko godina na sudu dobilo spor pokrenut zbog diskriminacije đaka u Stocu i Čapljini, što je prva presuda donesena zbog segregacije učenika.

Takođe, po svemu sudeći ovaj problem neće, barem ne u skorije vrijeme, biti riješen i u drugim kantonima u kojima postoje dvije škole pod jednim krovom, a riječ je o Zeničko-dobojskom, te o Srednjebosanskom kantonu u kojem su rekli da stanje ostaje kakvo jeste.

Prvostepenu presudu u slučaju škola Stolac i Čapljina Općinski sud u Mostaru donio je prije više od tri godine, a Vrhovni sud FBiH ju je potvrdio prije godinu i četiri mjeseca, utvrdivši postojanje diskriminacije i naloživši prvenstveno Ministarstvu obrazovanja HNK, ali i osnovnim školama Stolac i Čapljina uspostavu jedinstvene integrisane multikulturne škole. U presudi je navedeno da su počinili diskriminaciju odvajajući učenike na osnovu njihove etničke pripadnosti s obzirom na to da su škole organizovane na etničkom principu.

Ahmet Salčin iz Udruženja "Vaša prava" kazao je da tužene strane nisu dobrovoljno postupile po presudi, te je ovo udruženje krajem marta ili početkom aprila 2015. godine tražilo izvršenje, što je sud i prihvatio.

"Međutim, protivne strane su uložile prigovor i sada čekamo odgovor suda na prigovore. Za njih je očito problem kako će izvršiti presudu. To je politika, ali ovo nije političko pitanje nego čista segregacija", istakao je Salčin.

Naglasio je da su, kao u slučaju škola u HNK, podnijeli kolektivnu tužbu i pred sudom u Travniku, ali je sud odbio njihov tužbeni zahtjev pa su uložili žalbu.

"Ići ćemo sve do Vrhovnog suda i tu očekujemo isti ishod kao u slučaju škola u Stocu i Čapljini. Samo se odugovlači", najavio je Salčin.

Đaci u ovakvim školama odvojeni su po etničkoj pripadnosti, uglavnom imaju posebne ulaze iako su im škole u istoj zgradi, nastavnici uglavnom ne koriste istu zbornicu, dok je negdje i pauza odvojena, a škole su posebni pravni subjekti i imaju svoje uprave.

"Učionice su posebne, djeca se viđaju, ali se ne druže. Ipak, u Stocu postoji zajednička biblioteka i informatički kabinet pa je to neki mali pomak. Ima i u Žepču pozitivan primjer, napravljen je mali iskorak. Išli su na administrativno ujedinjenje, zajednički školski odbor", kazala je Elvira Dilberović, ministrica obrazovanja FBiH.

Istakla je da će se morati ukinuti dvije škole pod jednim krovom jer je Zakon o osnovnom obrazovanju jasan, kao i preporuke Evropske komisije, ali da zasad nema većih pomaka izuzev u slučaju Žepča.

Dilberovićeva je podsjetila da je Koordinacija ministara obrazovanja u FBiH još 2012. godine dala preporuke za uklanjanje segregacije i diskriminacije koje je, kako je tada rečeno, moguće provesti za dvije godine ako obrazovne vlasti budu spremne da ih prihvate.

"One su realno provodive. Ponuđen je model kako da se to prevaziđe što bezbolnije. U slučaju HNK znam da kolega, resorni ministar vodi razgovore sa OSCE-om i želi to riješiti", dodala je Dilberovićeva.

Ministrica obrazovanja SBK Katica Čerkez rekla je da je sud u Travniku donio presudu u slučaju tužbe Udruženja "Vaša prava" i da se od Ministarstva na čijem je čelu ne traži da se dokine taj model škola.

"Pravosuđe nema isti stav glede škola u HNK i SBK. Stanje ovdje ostaje kakvo jeste. Kad iščitamo Ustav FBiH i prava djeteta i roditelja i prava na jezik i mogućnost davanja nacionalne grupe predmeta, onda su ovdje zadovoljena ta prava. Najvažnije je da su sva vrata škola jednako otvorena za sve", ustvrdila je Čerkezova.

Proteklih sedam dana pokušavali smo doći do ministra obrazovanja ZDK Mensura Sinanovića, kao i ministra obrazovanja HNK Rašida Hadžovića, ali nam nisu odgovarali na pozive. Nismo dobili ni izjave direktora obje osnovne škole u Stocu.

Inače, ujedinjenje škola bilo je i postprijemna obaveza BiH prema Vijeću Evrope da ukine segregaciju i diskriminaciju u obrazovnom sistemu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije