Društvo

Pratite nas na Google news

Helikopter Oružanih snaga gasiće požar u Drvaru

Helikopter Oružanih snaga gasiće požar u Drvaru
Foto: N.N. | Helikopter Oružanih snaga gasiće požar u drvaru
Srna

SARAJEVO - Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Mirko Okolić potvrdio je Srni da će Oružane snage BiH biti angažovane na gašenju požara koji se širi prema izvorištu vode za piće iz kojeg se snabdijeva Drvar.

"Već smo preduzeli mjere i radnje da im pružimo pomoć čim to dozvole vremenski uslovi. Riječ je o požaru u opštini Drvar na lokaciji Jadovnik, gdje se nalaze rezervoari za snabdijevanje pitkom vodom grada", rekao je Okolić.

On je pojasnio da su nadležni iz Drvara već uputili zahtjev za pomoć Oružanih snaga za gašenje požara helikopterom jer je riječ o nepristupačnom terenu za gašenje drugim sredstvima, te da je požar zahvatio minirano područje.

"Požar će gasiti helikopter jer je nemoguće prići na drugačiji način i sve drugo bi bilo rizično", pojasnio je Okolić.

On je dodao da su odmah nakon primanja zahtjeva noćas kontaktirali Predsjedništvo BiH koje je nadležno za donošenje odluka o angažovanju Oružanih snaga BiH i da su dobili saglasnost za gašenje požara.

"Izdali smo naredbu da se izvrše sve pripreme za polijetanje helikoptera i odmah, čim to dozvole vremenski uslovi, helikopter će poletjeti. Izvršene su sve potrebne tehničke pripreme i samo čekamo da vrijeme dozvoli polijetanje", pojasnio je Okolić.

On je naveo da su u Drvaru u protekla dva dana pokušavali da ugase požar, ali je vatra izmakla kontroli i prešla u minirano područje.

"Požar se širi ka izvorištima i, ukoliko tokom prijepodneva ne bude lokalizovan i ne bude spriječeno njegovo širenje, opasno je ugroženo izvorište vode za piće za Drvar. Drvar bi mogao ostati bez vode, a bila bi nanesena i velika šteta", kaže Okolić.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije