Društvo

Helikopterski servis RS: Letovi za spas života

Helikopterski servis RS: Letovi za spas života
Foto: Velibor Tripić | Helikopterski servis RS: Letovi za spas života

​BANJALUKA - Profesija nam je takva da nas čitav život uče da budemo hladnokrvni dok radimo svoj posao, međutim u slučaju vazdušnog medicinskog transporta djece nema nikog od nas kome nije ili krenula suza ili zadrhtao glas kada vidi da dijete donose u helikopter, te smo tu svi ranjivi, rekao je Boban Kusturić, direktor Helikopterskog servisa RS.

On za "Nezavisne" ističe da piloti moraju raditi hladne glave, jer jedino na taj način mogu donositi realne i rezonske odluke, dok je sve ostalo u avijaciji vrlo opasno.   

Široka je lepeza poslova koju obavlja Helikopterski servis RS. Obavljaju intervencije u hitnim situacijama, vazdušnom medicinskom transportu, zatim za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova RS, a od nedavno su uvedene i operacije gašenja požara, te po potrebi druge operacije u cilju usluge i zaštite RS i njenih građana. 

U toku prošle godine Helikopterski servis RS imao je 168 intervencija, a od osnivanja 2009. godine zaposleni se susreću s brojnim zahtjevnim operacijama.

"Imamo česte medicinske transporte, dosta puta smo prevozili pacijente s UKC RS u Centar za srce u Tuzli i dosta je života spaseno, jer u kratkom periodu pacijent bude na operacionom stolu, gdje mu zahvaljujući brzom transportu spasu život", rekao je Kusturić za "Nezavisne".

On kaže da su učestvovali u četiri elementarne nepogode od postojanja. Ističe da su oni na raspolaganju građanima RS 24 časa.

"Jedna od složenijih operacija bila je izvlačenje žene 1964. godište koja je kao planinarka pala na Romaniji 2014. godine. Bili su specifični uslovi, a zahvaljujući tad manjem helikopteru, gazeli kojom smo letjeli, uspjeli smo je izvući, ali ona nažalost do bolnice u Istočnom Sarajevu nije izdržala. Sa druge strane, imamo dosta uspješnih intervencija, nakon kojih nam ljudi i dan-danas zahvaljuju gdje god da nas sretnu", kaže Kusturić.

Ovaj servis radi i za potrebe MUP-a RS. Kako kaže Kusturić, nedavno je uspješno izvršena i potjera helikopterom nakon ubistva koje se desilo. Pored toga, skoro su uvedene i operacije za gašenje požara, gdje je izvršena obuka i nabavljena oprema.

Kusturić kaže da ima i bezazlenih poziva, a jedna od njih je bio iz Foče.

"Bilo je dva metra snijega, katastrofa, ne znamo da li bismo prije nosili lijekove ili dječju hranu, da bismo na to dobili poziv u kojem čovjek traži šteku cigareta, a pritom je izračunao i koordinate i sve pripremio", ispričao nam je Kusturić.

On kaže da su intervencije potkrijepljene sporazumom s insituticijama i da ti ugovori pokazuju ko ima pravo da podigne helikopter i u kom slučaju. 

Nakon upućenog poziva standard je da helikopter poleti u roku od 15 minuta, a bezbjednost je prva stavka u svakom segmentu vazduhoplovstva, te kako je značajana uloga posade, tako je važna i podrška sa zemlje. Presudnu ulogu ima i meteorološka situacija, koja im otežava operacije, te u slučaju nepovoljnih vremenskih uslova oni ih ne mogu ni izvoditi.

Kusturić ističe da Helikopterski servis sada ima dva helikoptera, od toga se jedan nalazi u Banjaluci, a drugi je odlukom Vlade RS u ovom momentu dodijeljen Olimpijskom centru "Jahorina", te on pokriva operacije vazdušnog medicinskog transporta na području Hrecegovine i sarajevsko-romanijske oblasti.

"U ljetnom periodu tri mjeseca jedan helikopter će biti baziran u Trebinju, jer tad imamo mnogo poziva iz Trebinja. Nadamo se da će do početka ljeta stići još jedan novi helikopter s obzirom na to da je tender u toku", rekao je Kusturić.

Ističe da maksimalno 30 odsto operacija spada na VIP prevoženja, a oko 70 odsto i više je za potrebe policije, Ministarstva zdravlja, Civilne zaštite i drugih institucija.

"Trenutni kapaciteti ne mogu zadovoljiti potrebe, ali radimo s onim što imamo, borimo se i trudimo. RS bi bilo potrebno sedam baza kako bismo imali standard od deset minuta za dolazak do pacijenta kao u Njemačkoj, što je zasad teško ostvariti i svi se protive tom, međutim kada se pita koliko košta nečiji život, svi se zamisle, onda to i nije toliko skupo", kaže Kusturić.

On kaže da njihove želje za uspostavljenjem još jedne baze u RS nameću i potrebe.

"Relana želja je da napravimo centar i u Trebinju, pa makar bio privremno preko ljeta. U budućnosti bi bilo fantastično imati bazu bar u Zvorniku ili Bijeljini, te ako nastavimo ovim tempom raditi nije nerealno da se to i desi", kaže Kusturić.

Potrebno podmlađivanje kadra

Boban Kusturić, direktor Helikopterskog servisa RS, rekao je da su već preduzeli korake po pitanju podmlađivanja kadra, jer servis nema mladih pilota. On kaže da je potpisan ugovor s Helikopterskom jedinicom MUP-a Srbije, kao i s Ministarstvom odbrane Srbije u smislu obezbjeđenja uslova za školovanje kadrova u bliskoj budućnosti.

"Već imamo taj plan i razmatramo tu opciju, te smo još u fazi odlučivanja na koji način ćemo primati ljude pošto se promijenila standardizacija u svijetu. Danas sve više zemalja u regionu uzima gotove proizvode, ljude koji su završili saobraćajni fakultet i imaju iskustva po aeroklubovima i slično, te za kratak period on se preusmjeri u potreban kadar", kaže Kusturić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije