Društvo

Hercegovački sindikalci traže povećanje i promjenu sistema plata

Hercegovački sindikalci traže povećanje i promjenu sistema plata
Foto: Vesna Duka | Hercegovački sindikalci traže povećanje i promjenu sistema plata

TREBINJE - Hercegovački sindikalci su u potpunosti saglasni sa stavovima Saveza sindikata Republike Srpske, sa kojim su imali sastanak u Trebinju, dogovorivši se da plate svim radnicima u Srpskoj moraju biti povećane, a sistem plata drugačiji.

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić je izrazila nadu da ćemo u januar ući sa novim, pravičnijim sistemom plata, a o tome se mora razmišljati sada, jer je, kako kaže, ovo je period kada se intenzivno priprema budžet Republike Srpske, ali i budžeti lokalnih zajednica, vrijeme kada poslovna zajednica sa svojim partnerima pravi biznis plan za narednu godinu.

“Plate radnicima u Republici Srpskoj moraju jačati i to je osnovna potreba svih radnika. Dvije godine smo radili na tome da možemo urediti sistem plata u Srpskoj, da ne bismo imali situaciju kada u jednoj firmi koja ima hiljadu radnika, a dobit te firme se mjeri milionskim iznosom, svi radnici rade za 700 ili 800 maraka, pa u takvim situacijama trpe radnici, trpi budžet države, socijalni fondovi i zato smo dobili podršku svih ministara u Vladi RS, predsjednika Vlade, predsjednika Republike Srpske i nakon održanog sastanka je odlučeno da se formira radna grupa koja će ponuditi novi sistem plata“, rekla je Mišić.

Ona je pojasnila da se u tome sistemu moraju utvrditi rasponi plata, od nekvalifikovanog radnika do onoga koji ima visoku stručnu spremu.

“Koeficijent jedan je za nekoga ko nema stručnu spremu i on se množi sa najnižom platom, kvalifikovani radnik će imati veći koeficijent, zatim srednja stručna sprema, pa visoko kvalifikovati i na kraju visoka stručna sprema. Naš prijedlog je da omjer bude 1:4, a možemo pristati i na omjer 1:3, što bi, prema sadašnjoj situaciji, značilo da radnik koji nema nikakvu kvalifikaciju minimum može dobiti najnižu platu, a nekome sa visokom stručnom spremom bi osnovna plata bila tri puta po 700 maraka, dakle 2.100 KM”, pojasnila je Mišićeva, napominjući da će se u svemu tražiti mjera koja neće ugroziti ni državu, ni privredu, ali će povećati plate radnicima.

Dragana Vrabičić, predsjednik Sindikata radnika građevinarstva i stambeno-komunalnih djelatnosti Republike Srpske, kaže da je najveći problem u realnom sektoru to što ne postoje granski kolektivni ugovori, pa samim tim radnici i ne ostvaruju svoja prava.

"Bez obzira na to što je Zakonom o radu utvrđeno da se plate uređuju isključivo Zakonom o platama i kolektivnim ugovorima, poslodavci imaju stav da sindikati ne treba da odlučuju o tome. Nadam se da će u narednom periodu postati svjesni toga da ljudi odlaze, da dolaze mlade generacije koje neće da rade za minimalne plate i da će shvatiti da bez radnika ni oni ne mogu postojati“, pojasnila je Vrabičić.

Izvršni sekretar Regionalnog sindikalnog centra Trebinje Dragan Simović je rekao da se na području koje pokriva ovaj sindikalni centar i na području gdje postoji organizovan sindikat u velikoj mjeri poštuju izdejstvovane i zakonom precizirane obaveze poslodavaca i radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije