Društvo

Hidrolozi očekuju smanjenje vodostaja

Hidrolozi očekuju smanjenje vodostaja
Foto: Srna | Hidrolozi očekuju smanjenje vodostaja

ISTOČNO SARAJEVO - Intenzivna kiša uzrokovala je povećanje vodostaja rijeka Sane, Une, Save i Vrbasa, koji će, prema očekivanjima hidrologa, brzo početi da se smanjuju, osim nivoa Save koji će sporije opadati, saopšteno je iz Republičke uprave Civilne zaštite.

Iz Uprave navode da su na vrijeme upozorili lokalne strukture zaštite i spašavanja na adekvatne aktivnosti protiv poplave.

Vrbas u Delibašinom Selu ima rast vodostaja ispod kote redovne odbrane od poplave, a Sana je u Prijedoru iznad kote 420 centimetara i ponovo je zaplavljeno 50 kuća iz kojih se voda prije dva dana povukla.

U porastu je i nivo Sane i Unu u Novom Gradu, dok je Una u Kostajnici iznad kote redovne odbrane od poplave.

Rijeka Sava je u Kozarskoj Dubici i Gradišci iznad kote vanredne odbrane od poplave i izlila se na poljoprivredno zemljište na području opštine Gradiška, dok je voda i u blizini puta Gradiška - Kozarska Dubica.

Tim Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske angažovan je u naselju Senjak u Gradišci sa pumpama velikog kapaciteta.

U Srpcu se rijeka Sava izlila tokom cijelog toka na nebranjeno poljoprivredno zemljište i zaplavljeno je nekoliko kuća, ali je situacija pod kontrolom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije