Društvo

Hiljade mejlova sa NE radioaktivnom otpadu

Hiljade mejlova sa NE radioaktivnom otpadu
Foto: N.N. | Hiljade mejlova sa NE radioaktivnom otpadu

NOVI GRAD, BANJALUKA - Borbu za sprečavanje namjere Hrvatske da radioaktivni otpad iz nuklearne elektrane Krško odlaže u opštini Dvor, u blizini granice s BiH, građani su ponovo stavili u fokus javnosti i to otvorenim pismom Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) sa sjedištem u Beču.

Aleksandar Janković iz Novog Grada uputio je pismo pomenutoj agenciji u kojem izražava zabrinutost zbog namjere Hrvatske.

"Ideja je da pošaljemo na adresu IAEA nekoliko hiljada mailova ljudi ovog kraja. Valjda će ih bar pročitati. Ne mogu da ne dam doprinos makar kao pojedinac da spriječim to zlo koje nam se sprema", naveo je Janković, koji je sadržaj pisma podijelio na svom Facebook profilu.

Kako je naglasio, računa na podršku prijatelja i svih zabrinutih građana, da i na ovaj način iskažu svoje protivljenje, a podsjeća na činjenica koju iznose stručnjaci iz BiH i Hrvatske da je izbor lokacije načinjen uz kršenje hrvatskih propisa.

"A da ne govorimo o kršenju međunarodnih konvencija, te da je naznačena lokacija bila najlošije rangirana prilikom bodovanja potencijalnih lokacija", rekao je Janković.

Podsjetio je i da je planirana lokacija udaljena 850 metara od rijeke Une i na samoj granici BiH i Hrvatske.

Nedavno se spekulisalo da bi Hrvatska mogla odustati od svoje namjere da radioaktivni otpad odlaže u Trgovskoj gori, na mikrolokaciji Čerkezovac, međutim u ekološkim udruženjima se plaše da postupci ove susjedne zemlje govore suprotno.

"Iako vjerujemo da će Hrvatska prije ili kasnije odustati od pomenute lokacije, ovog trena nemamo ništa što govori u prilog tome. Ono što nažalost imamo jesu utemeljena saznanja da se po ubrzanom postupku radi na dvije stvari - na projektnoj dokumentaciji te pripremnim radnjama da bi se u što skorijem periodu pristupilo razminiravanju okoline i čišćenju objekata na mikrolokaciji Čerkezovac, na Trgovskoj gori", kazao je danas za "Nezavisne" Mario Crnković iz "Green Teama" Novi Grad.

Prema njegovim riječima, posebno brine, kako kaže, to što BiH, kao i njene građane s obje strane Une ignorišu.

"Tokom februara bi trebalo da bude održan sastanak resornih ministara Slovenije i Hrvatske, međutim realno je očekivati još jedno bacanje prašine u oči, dok pripremni radovi na uspostavljanju odlagališta radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva nadomak rijeke Une uveliko traju", upozorio je Crnković.

Kako je dodao, zbog svega navedenog je nužno intenzivirati saradnju između različitih nivoa vlasti, struke i organizacija civilnog društva.

"Daleko od toga da ta saradnja sada ne postoji, ali ovaj tempo nije dovoljan - da je bio dovoljan, ova tema bi bila samo ružno sjećanje", zaključio je Crnković.

Na nedavno održanim sastancima Staše Košarca, ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, sa Srebrenkom Golić, ministarkom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, i Editom Đapo, ministarkom ekologije i turizma FBiH, naglašeno je da je osnovni cilj sprečavanje odlaganja radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovske gore.

Takođe je razgovarano o mogućnosti da u prijedlogu budžeta institucija BiH budu planirana sredstva za formiranje pravnog i ekspertskog tima koji bi zastupao interese BiH u eventualnoj međunarodnoj arbitraži s Hrvatskom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije